5 Things Self-care

5 навика, които да оставим в 2020

декември 30, 2020

2020 беше интересна година. Пандемията и карантината, стоенето вкъщи, работата сама пред лаптопа месеци наред, ме накараха да вникна по-дълбоко в себе си и да се запитам за някои неща. Осъзнах, че навиците са безкрайно важно нещо – добрите навици ни градят и ни помагат да сме по-добра версия на себе си, но лошите навици, неусетно и измеждудругото, могат да направят големи бели. Защо ли? Защото навиците са онези малки неща, които правим без да влагаме много мисъл, механично, непрекъснато. Действия и рутини, които са пропити в ежедневието ни и се трупат капка по капка, а от там и определят същността ни, ежедневието ни, живота ни. През 2020 осъзнах, че имам няколко вредни навици, които се опитах да преобърна и да ги превърна в нещо позитивно или да ги оставя просто зад гърба си.

Ще ви споделя петте, които са често срещани и горещо ви съветвам да осъзнаете, защото това е първата стъпка.

Да пазаруваме, защото ме отегчени или като хоби

За бога сестри, не купувайте пазарувайте осъзнато. Пазаруването не е хоби, не е фитнес и не е забавление. За мен пазаруването се превърна в нещо, което правя след много мисъл и доста умишлено. Имам списък от неща, които искам или са ми необходими и се опитвам да избягвам ситуации на финансов махмурлук, в които купувам до забрава и после съжалявам. Да, в това да си похарчиш паричките, изкарани с много труд, за да се възнаградиш има нещо прекрасно, но не е ли по-добре да си похарчиш паричките за едно нещо, което наистина те прави щастлива, от колкото за куп парцали, които ще висят в гардероба ти (а тази година, дори нямаше и къде да облечем).

Трик, който да пробвате: ако ви сърбят ръчичките да си накупите неща, пазарувайте онлайн и сложете в кошницата си всичко, което искате.  Не купувайте веднага. Изчакайте минимум 24 часа. На следващия ден вижте дали все още каквото ви чака в кошницата искате да виждате и в гардероба си/живота си.

Да скорлваме безмислено часове наред

Да, аз съм човек, който може да прекара часове наред в TikTok или Instargam. Мога да скролвам наред и като се осъзная да са минали наистина часове. В крайна сметка за мен това е загуба на време, в което мога да правя нещо по-продуктивно и градивно. Безмисленото скролване е един от навиците, които все още боря, просто защото е толкова лесно да се загубиш в света на забавните видеа и красивите снимки. Но освен загуба на време, безмисленото скролване ме вкарва в режим на автопилот, в който не осъзнавам какво виждам, а просто давам следващото.

Трик, който да пробвате: тъй като не мога да спра напълно – пристрастеността ми към TikTok и Instargam са факт, пробвах да си сложа тайм-слот в който си позволявам този навик, а от ден наден времето става по-малко и по-малко ако днес е 10 мин, утре ще е 9 мин. Също така има много хубав апп Moment, който траква колко време прекарвате пред екрана. Понякога цифрите са доста страскащи и водят до осъзнаване.

 

Нямате сутришна рутина? 

Както е казал котаракът Гарфийлд „щях да обичам сутрините, ако започваха по-късно“. Определено не съм сутришен човек и сутришната рутина ми беше да стана и да тръгна за работа. Сега с работа от вкъщи спестяваме един час от пътуване. Прерърнах този час в сутришна рутина и денят ми започва зареждащо всеки ден. Сутришната рутина е различна за всеки – дали ще е разходка навън или йога вкъщи, време за чай или кафе, дали ще гледате инспирарщо видео от ТЕД или ще прочетете 20 страници от книга, всеки човек го зареждат различни неща, но когато намерих това, което на мен ми харесва денят ми е много по-продуктивен.

Трик, който да пробвате: започнете с нещо малко и увеличавайте постепенно какво правите сутрин. Аз започнах с чаша вода с лимон всяка сутрин, после добавих 10 мин упражнения, после още 15 минути за нещо друго. Така след няколко седмици имате един цял час, в който правите неща, които ви правят щастливи.

Да казваме „да“ 

Този навик е пагубен и говорейки за пандемията и TikTok имаше едно видео, в което една жена казва „не“ защото е пандемия. Пандемията беше много добро извинение да не правим неща, които не искаме – да не се виждаме с хора, с които не искаме, да не ходим на места, на които не искаме. За това, нека този навик си остане, нека се научим да казваме „не“ още повече, защото от постоянно „да“ осъзнавам, че не винаги съм щастлива.

Трик, който да пробвате: започнете с малки неща, които наистина не ви се правят, като поставяте собствените си желания на първо място, а не мислите как ще се чувстват другите.

Да се сравнявате с другите

Няма как да се сравняваме с някой, просто защото сме различни – имаме различни гледни точки, различен вкус, различен опит. Много ми тежеше, че къщата ми не е винаги подредена като в снимките в инста. Много ми беше тъпо, че всички имат нещо, а аз не. Сравнението с другите в много случаи е по-пагубно, от колкото градивно или мотивиращо, просто защото, когато се сравняваме, винаги фокусираме на негативното – какво нямаме, какво ни липсва, какво искаме, но не можем. Тревата е винаги по-зелена у съседите, но това не винаги е вярно.

Трик, който да пробвате: бъдете реалисти и фокусрайте се върху позитивното. Спомнете си, когато искахте всички неща, които вече сте постигнали.

 

Атомни Навици e книга, която много добре описва как да придобием нови навици или да загърбим стари.

(Visited 277 times, 1 visits today)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply