Travel and Places

Crete: It’s not an island, it’s a country

юли 3, 2019

Вчера се върнахме от Крит. До сега не бяхме ходили, но бяхме чували много – за храната, за плажовете, за архитектурата, за хората. Ханя беше дестинация, за която няколко мои приятели разказваха само хубави неща и беше в съзнанието ми като място, дестинация, която трябва да се посети. Задължително и скоро. Така че, с един от най-любимите ми хора букнахме билети от София до Ханя с Ryanair, намерихме тази къща, стегнахме летните дрехи и джапанки и заминахме за десет дни в Ханя. Крит е мястото за лятна почивка, защото плажовете там са просто великолепни.

Петте плажа, които задължително трябва се видят, и които останаха в сърцето ми са тези.

Елафониси

Един от най-красивите плажове на света според TripAdvisor.Този плаж е на около 70 км или час и половина с кола от Ханя. Организиран е – има чадъри, 10 евро за два шезлонга и чадър, има и малка кантина за сандвичи, напитки и сладолед. Има огромен паркинг точно до плажа, така че стигането там не е трудно, просто отнема време. Но пътя до там минава през ждрелото Тополия, което е толкова красиво, по пътя има малки чаровни селца, а по пътя до самия плаж има ресторантчета. С две думи – има цивилизация. Но това е и нещото, което не ми хареса – плажът е много известен и има толкова много хора там. Но си заслужава. Толкова, че това беше единственият плаж, на който се върнахме два пъти за престоя си на Крит. Водата е кристална, пясъкът на плажа има розови отенъци, островът, който е свързан с лагуна към Крит има резерват, част от Натура 2000.

Балос

Балос е може би едно от най-красивите места, които съм виждала в живота си. Фантастично е. На около 40 км и около час и половина от Ханя. Организиран е – има чадъри- 10 евро за два шезлонга и чадър, има и малка кантина за напитки, бира, вода и сладолед. Но до самият плаж се стига толкова трудно. От Ханя, се стига до най-западния град на Крит – Кисамос, и от там има черен път – 8 км до паркинга на плажа, след това 2 км. по скалиста пътека надолу по планината за да се стигне до плажа. Съвет – носете си вода и истински обувки (може и обувки за плаж, с джапанки ще е по-трудно да се стигне). Плажът Балос е феноменален. Прекрасно ситен пясък, с розови отенъци, бяла плитка лагуна с топла от слънцето вода, тюркоазена вода. Определено си заслужава ходенето до там. Няма да съжалявате и за момент нито една капка пот, която се е проляла по пътя до там.

Фаласарна

Този плаж е огромен и много лесно достъпен. Водата му е ледено студена, но чиста и тюркоазена. Това е най-организирания плаж. 8 евро за два шезлонга и чадър, а господинът, който събира паричките има радио връзка с  бара и моментално поръчва студена бира, която идва в шампаниера с лед. От Ханя се стига до плажа много лесно – до Кисамос и после по извит път със завои, направо до плажа. Плажът е много хубав, има скалиста част за шнорхелинг и много хубав и фин пясък на останалата част. Ако искате да сте по-усамотени, плажът е достатъчно голям да си намерите място само за вас, особено в малкте заливчета от горната страна.

Сейтан Леманиа

„Дяволското пристанище“ според мен е природен феномен. Наричахме го още и светкавичката, защото така изглежда от високо, все едно Волдеморт е докоснал скалите. Плажът се намира в източната част на полуострова над Ханя. Стига се за около 20 мин от Ханя по малък път, а последните 500 метра са инфарктни – 6 завоя по много тесен път без никакво обезопасяване. Потят ми се ръцете докато пиша това, защото беше наистина страшничко. След завоите има паркинг от който се вижда плажът надолу. От паркинга има две пътеки надолу по скалите, до малкото плажче, което е на около 300 метра надолу по скалите. Синята пътека е по-дълга и със завои, а черната е по-кратка, но по-стръмна, право надолу. Ние взехме синята, която аз на места спуснах по дупе, а през цялото време като паяк. Нагоре не е толкова трудно и изморително, но надолу виждайки пропастта под себе си, не ми беше най-комфортното пътешествие. Плажът е много малък и тесен, ние бяхме там късно сутринта и вече имаше много хора, плюс една коза. Водата е тюркоазена, но става дълбоко доста бързо, а когато бяхме ние имаше доста големи вълни. Плажът не е организиран, така че трябва да си носите вода и храна. Храната задължително пазете от взора на козата, защото ако ви види ябълката или сандвича няма да се отървете никога от нея. Заслужава си, ходенето въпреки това, защото мястото е уникално красиво.

Ставрос

Плажът на Зорбас се намира в западната част на полуострова над Ханя, на колко 20 мин от Ханя. Организиран е, има чадъри и най-якото ресторатнче на плажа, собственост на много симпатична французойка. В ресторантчето има сянка, фантастично ракомело (ракия с мед) и настолни игри. Чадър с два шезлонга  струва 8 евро. Плажът е от пясък, но в морето има скали, а когато бяхме ние там имаше много високи вълни. Плажът е исторически, защото на него Антъни Куин танцува тъй известното си сиртаки. Много е красив, защото е под планината, а в най-северната част има много красиви скали.

Имаше и още, но те просто бяха красиви плажове. Ако искате да отидете на прекрасно, не много далечно място, Крит ви зове.

 

(Visited 552 times, 1 visits today)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply