5 Things Travel and Places

5 Квартала в Атина, из които да се разходим

юни 10, 2018

Вече си изкарахме едната година в Атина и още малко остава на нашият гръцки живот, много неща тук са прекрасни и ни станаха любими. Живеейки в град толкова цветен и жужащ като Атина, има своите добри и лоши страни, но няма нищо по-хубаво от това, просто да се разхождате по малките и китни улички на някой приятен квартал или да седнете да пийнете кафе в някое кафенце на улицата. Атина предлага ужасно много различни по усещане места из които може да прекарате часове и провървите хиляди стъпки гледайки красотите около вас. Е, има и такива квартали и улички, в които и една стъпка няма да е много красива, но тях, ще ги оставим, защото имат друг чар.

Монастираки

Това е кварталът, който за мен е точно-точно центърът на Атина. На площада продават плодове, има много магазини (включително на Flormar и ΝΥΧ) и ресторанти (главно турситически). Зад площада на Монастираки има пазар за всякакви неща – flea market- обувки, сувенири, дрехи, чанти. А отсреща има улица с магазини, която води към Плака.  На самия площад има две яки заведения с гледка – A for Athens и 360. Те са на покривите на две от сградите, ще видите със сигурност къде са като погледенете нагоре. На около 5 минути пеша има страхотно заведение Six Dogs, което е супер за кафенце, напитка или обяд. Много внимавайте с джебчии, тъй като са доста. Най-приятно за разходка там е късно вечер или рано сутрин, защото иначе има много, ужасно много хора.


Плака

Плака е чудесно кварталче под Акоропола с малки улички и ресторантчета, прекрасно за разходка. На мен ми е любимо просто да се загубя из уличките без цел и посока и просто да вървя и да снимам. Има много заведения, но повечето са много, много турситически и не бих препоръчала някое, което да е невероятно, поне аз не съм открила такова. Но пък за снимки е невероятно, особено когато бугинвилиите и олеандрите са цъфнали!


Ерму

Това е главната пешеходна улица, която води от площад Сидагма до Монастираки. Идеална за пазар, има всички магазини, за които можете да се сетите от H&M, Zara и Forever21 до гръцки марки и магазиничета за козметика, обувки и храна. В уличките около нея има безброй кафета, ресторантчета и сладоледчийници.  Винаги е претъпкана с хора, но си е изживяване да се разгледа. Най-любимият ми магазин е Hondos Center, който е рай за пристрастените към козметика, като мен. 3 етажа с всички марки козметика на света.


Псири

Псири е малко кварталче, с тесни улички, много антиквариати и безброй кафенца. Намира се точно до Монастираки и е като различен свят, които е на две пресечки разстояние. На площадчето, което е в ценъра на квартала има кафенца с масички на улицата. В Псири се намира и улицата, която е покрита с полюлеи и лампи. Разходка из цялото кварталче е не-повече от час, в който ще сте загубени от уличка в уличка.


Пирея

Имам много смесени чувства за Пирея. Всичко там е толкова натоварено и стресиращо – коли, хора, кораби… Но когато стигнеш до морето и видиш безкрайната шир, някакси всичко се променя. В Приея през уикенда има пазари на улицата за антики, където може да попаднете на нещо инетересно. А ресторантчетата по брега са чудни. На марината, която е от южния край има кафенца, с гледка към яхтите и морето, които са доста очарователни.

 

(Visited 2 172 times, 1 visits today)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply