5 Things Beauty

За вещите, дрехите и дома…

май 22, 2018

След като  написах поста за Уроци по подреждане от Мари Кондо  реших, че е добре да споделя и по-дълбоките мисли, на които  ме наведе тази книга и целият процес по подреждане и разделяне с вещи, които не желая.  Днес ще ви споделя няколко неща, които мисля, че съм научила за себе си и са ме променили или вдъхновили.

Трябва да се отнасям добре към вещите си

Не само защото съм  давала пари за тях или пък съм свързана с тях емоционално. Може би това е много по-разпространено в източните религии, но идеята на Мари Кондо да се сбогуваш с нещо и да му благодариш за вярната му служба, преди да се разделите ми допадна много. Така по някакъв начин затваряме връзката и сме на чисто. Другото, което също ми допада е, че дрехите трябва да си почиват – чорапоращниците и чорапите не трябва да се правят на топка, а да се сгъват, защото така в моментите, в които не ни служат, те се презареждат. Изобщо, вяко нещо, което притежаваме изисква грижа и внимание.

Тряба да не съм толкова емоционална към вещите си

Да, трябва да се отнасям добре към тях, но не да съм емоционално привързана. Мари Кондо казва, че ако нещо не ни носи щастие или нямаме пряка нужда от него, няма смисъл то да присъства в пространството ни. Тук става дума за подаръци, книги и всякакви вещи, които имат някаква емоционална или сантиментална стойност, но всъщност не са ми потребни или не ми харесват. Аз лично много често се чувствам виновна да изхвърлям или рециклирам вещи, които са ми били подарени, макар и да не са моето нещо. Е няма как да пазим всички вещи, които някога са прекрачвали прага на дома ни, така че по-добре рано от колкото късно.

Трябва да се обграждам с неща, които ме правят щастлива

Това изречение ме вдъхнови за цялата ми идея и концепция за минимализъм. Не съм човек, който може да живее с два чифта обувки, но със сигурност вече се замислям много повече преди да закупя нещо и да го вкарам в живота си – защо, ами защото ако съм обградена от неща, които не ме правят щастлива и не ми харесват, няма да се чувствам добре.  Мари Кондо има цяла концепция как вещите дори влияят на здравето и успеха на човек. Мисля, че на енергийно ниво да сме обргадени от вещи, които ни правят щастливи е много по-полезно, от колкото да трупаме около себе си щяло и нещяло.

Трябва да обичам гардероба си и нещата, които са в него

Кой не обича да гледа снимки на красиво подредени и стилни гардероби. Аз обожавам, но никога не съм имала такъв. Винаги всичко е било нахвърляно някак си вяло, без някаква особена мисъл. Но когато подредите гардероба си в стил Мари Кондо, вашият дом се превръща като картинка от пинтерест. Така всяка сутрин е едно прекрасно изживяване, без да се налага да се борите с вещите си. Що се отнася до дрехите, цял живот съм имала изключително комплицирана връзка с тях. Винаги съм купувала неща, които ми стават. Не толкова дали ми харесват или не. След като се разделих с голяма част от дрехите си и оставих само нещата, които наистина харесвам връзката ми със собствения ми стил се промени.

Трябва да съм постоянна

Едно е да наредим всичко красиво веднъж, но в крайна сметка идеята на Мари Кондо е това да се поддържа постоянно. Всяка вещ да си има място. Всяка дреха да знае къде отива и как да е сгъната след като се изпере. Това е частта, с която най-много имам проблем. Дали е от мързел,  дали е защото и момчето от време навреме натъпква неща в гардероба ми, поддръжката на подреждането е най-трудна и все още не съм я покорила. Но за всичко има време и с опитът мисля, че ще се справим.

(Visited 653 times, 1 visits today)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply