5 Things Beauty Travel and Places

5 неща, които да видите в Атина

април 20, 2018

 

Акрополът

Няма как да не започна с този прекрасен и невероятен монумент. Ако трябва да съм честна не мислех, че ще е толкова красиво и величествено, но когато се качиш отгоре гледката, историята и мащабът са зашеметяващи.

Билетът е 20 евро в силния сезон и 10 евро през зимата (ноември до март). Работи до залез слънце.

Лятото има много дълги опашки за билетите, но минават бързо, така че няма проблеми.

Качването до горе не е много страшно, но бъдете подготвени с удобни обувки, защото мраморът е много плъзгав и не веднъж и дваж сме се смели на туристки с токчета. Ако  ходите през лятото задължително си носете водичка и шапка.


Ареопагос

Това беше едно от първите неща, които видях в Атина. Този хълм е точно под Акропола и има прекрасна гледка към града. Заслужава си да се мине от там, защото виждате целия град, безплатно е, а е и прекрасно място да си починете след катеренето нагоре преди да стигнете до самия Акропол. Вечер също е много приятно, за гледка към нощна Атина. Има много хора, които са горе и пият биричка или просто чилват на гледката. Няма лампи и светлина, така че вечер трябва да сте подготвени с фенерчето на телефона, но си заслужава.


Музеят на Акропола

Сградата е много забележителна, а и експозицията е доста добре композирана. За 30-40 минути минавате и научавате всичко за Атина и акропола, като през цялото време имате забележителна гледка към него.

Входът е 4 евро, а в нощите на музеите е безплатно, когато работи и вечер след залез.


Синдагма и смяната на караула

Централният площад и Парламента определено няма как да се пропуснат в Атниа. Самият площад не е много голям, а освен фонтанът няма какво много да се види на него. Пред парламента на всеки кръгъл час има смяна на караула, която е доста специфична поради традиционните униформи на войниците и почти-танцовата хореография, която изпълняват. Бъдете 10тина минути по-рано, за да може да сте на предна линия, когато дойде смяната, защото винаги, на всеки час през деня има много хора желаещи да станат свидетели на това шоу.


Ликавитос

Това е хълмът, който е най-висок в Атина и има 360 градуса гледка към града.

До горе се стига или с влакче, или с кола до някъде и после  пеша до горе по стълбички и патеки, или от долу пеша. Разходката е доста приятна, защото целият хълм е гора с пътеки. А когато стигнете горе има приятен ресторант, както и църквата Св. Георги. По залез е най-фантастично, но винаги има много хора и снимките са сложно нещо.

 

 

(Visited 689 times, 1 visits today)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply