Fashion Home

Уроци по подреждане от Мари Кондо

януари 21, 2018

Не помня на колко хора съм препоръчала да прочетата Магията на Подреждането на Мари Кондо (The Life Changing Magic of Tidying up), а не мисля, че някога съм писала за книгата и за ценните уроци, които всъщност прилагам в ежедневието си. Използвам началото на годината, въпреки, че вече Януари мина, за да споделя какво аз намирам за най-ценно от уроците и, какво на мен ми помага, и какво вече повече от година прилагам вкъщи.

Когато започнете… 

Извадете всичко от гардероба. Наистина. Минете през всяка една дреха, чанта или чорап. Оставете само нещата, които ви правят щастливи, наистина носите, наистина обичате, стоят ви добре и ви карат да се чувствате добре.

Разделете всичко на купчини: 1. Да. 2. Не. 3.Може би. 4.

  1. За всичко, което е Да е ясно. Но бъдете безпощадни. Наистина.

2. За Може би, оставете всичко, за което се чудите. Аз лично съм разделила може би-тата в две под-купчини.

  • Емоционален багаж – неща, които са ми ценни, но никога  няма да нося или сложа. Имам една малка кутия под леглото за такива дрехи и чанти.
  • Премисли – това са наистина може би-тата. Такива дрехи, които в момента са ми омръзнали или по някакъв начин не ми пасват, но не искам да се разделям с тях. Те също са в кутия под леглото и от време имам някои, за които се сещам, че ми липсват и искам да нося, но всичко, което не съм докоснала за 6 месеца, заминава в не.

3. За не-тата, също има две опции

  • Дрехи, коиото  са хубави и запазени и могат да се дарят, подарят или продадат в Shedd.
  • Дрехи, които са скъсани, изцапани или съсипани и отиват за рециклиране или до кофата за някой, който ще ги използва.

Когато сте готови с премислянето… 

Всичко, което  е да, и го обичате и ще го носите отива в гардероба, но за да е по-организирано има добър начин на подреждане.

Закачалки:

На закачалки слагате ризи, тениски, рокли, сака и якета. Общо взето всичко, което няма да се разтегне когато виси.

Инвестирайте в еднакви семпли закачалки, така ще спестите място в гардероба си. Аз избрах тези от IKEA, защото са семпли, здрави и не много скъпи. Имам и още едни, които са облечени с неплъзгаема материя.

Подредете всичко по вид и дължина на ръкава от ляво надясно. Тъй като аз имам issues, нареждам и по цвят. Тоест, първо, най-в ляво са потници и тениски с къси ръкави, по цвят бяло към черно, после са блузи с дълъг ръкав, после ризи, после рокли. Моят гардероб е разделен и полите и якета, палта и сака са отделно, отново от по-тънко към по-дебело.

Чекмеджета и рафтове:

Според Мари Кондо всичко, което може да се сгъне трябва да е сгънато на 3, за да може да застане хоризонтално едно до друго, за да имате пълна видимост. Това работи чудесно за чекмеджета, но за рафтове открих, че е много сложно, за това слагам всичко в кутии.

Така като отворите чекмеджето и виждате всичките си пуловери или кутията с чорапи, или чекмеджето с дънки и панталони.

След  като сте готови с подреждането…

Важно е всяко нещо да си има място – рафт за това, закачалки за онова и винаги да си отива обратно на мястото. Това при мен е най-трудната част. Да поддържам реда, който съм установила е доста по-трудно от създаването на самия ред. Изисква се много дисциплина и обучение на любимия човек, който просто оставя неща, където намери място. За това поне веднъж на месеца преподреждам някоя част от гардероба (най-често чорапите и бельото). Но успявам да поддържам до някъде местата на нещата.

Емоциите…

Целият процес на Мари  Кондо е доста емоционален, защото трябва да се вземе решение за всяко едно нещо. Блузата, която майка ти е подарила, но никога не си сложила, чантата, която е подарък, но не си пасва с нищо друго в гардероба ти, панталонът, който обичаш, но те кара да изглеждаш като мъфин. С две думи мога да кажа, че тряба да бъдем рационални: майка ни никога няма да разбере, че тази блуза вече има друг дом, а вината, която изпитвате, когато изхвърлите чантата ще премине много бързо, когато погледнете прекрасния си нареден гардероб пълен само с вещи, които ви правят щастливи. Мисля да направя отделен пост за емоционалната част на подреждането, за това stay tuned…

 

(Visited 2 317 times, 1 visits today)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply