Fashion Fashion and Style

Капсулен Гардероб: Уроци и Неволи

май 1, 2017

 

Преди около 6 месеца за първи път писах по темата за капсулен гардероб, въпреки, че от много време говоря за него. Днес реших да ви споделя какво съм научила за тези 6 месеца, какво ми харесва и какво не ми харесва в тази система.

Да преговорим какво е капсулен гардероб на бързо, ако не ви се чете дългата статия – това е лимитиран, организиран и премислен гардероб за всеки сезон – 4 в годината. Това означава дадена бройка дрехи, аксесоари и обувки, които ротираме, сменяме или допълваме за всеки сезон. Например през есента имах около 50тина неща в гардероба, през зимата малко нарастнаха, защото добавих по-дебели палта и пуловери. Сега за пролетта отново ще намаля бройката, но числото не е важно, важна е концепцията – в гардероба да имам само дрехи, които наистина харесвам, които ми седят добре и ме правят щастлива. Другата част от концепцията за капсулния гардероб е да не се пазарува компулсивно – всяка покупка трябва да е добре обмислена, премерена и да е по-скоро инвестиция, колкото шопинг.

Какво се случи за шестте месеца, в които съм на тази система.

  • Пазарувам много по-малко и много по-избирателно.

Купила съм си няколко неща, които наистина исках и си пасваха с всичко в гардероба ми – пухкав елек, сиво кашмирено поло и плетена рокля до коляното за зимата. За пролетта по същия начин, не съм се впуксла в някакви безумни покупки по време на разпродажбите, а много селектирано си купих мокасини, черни найкове, сиви скини дънки, сукман и дънкова рокля. Все неща, които са класически и многофункционални и ще нося многократно.

  • Чувствам се по-щастлива с избора на дрехи.

Тъй като вече съм поизчистила всички дрехи, които са ми ”горе-долу”, оставих само дрехи, които истинкси ми харесват и ме правят щастлива. Това ми прави избирането на дрехи всеки ден много лесно. Вече не прекарвам часове чудейки се какво да облека, и да сменям по пет неща, защото нито едно от тях не ми харесва. Всичко в гардероба ми е премислено и всичко ми харесва.

  • Гардеробът ми е много по-подреден и не прекарвам цяла събота да го пренареждам.

След като реорганизирах всичко ала “Мари Кондо”, не ми се е налагало да изкарвам всичко и да пренареждам чекмеджета и гардероби. Наистина. Пренареждам си гардероба само когато сменям сезоните, което е на около 3 месеца и според момчето го правя непрекъснато.

  • Пазарувам от собствения си гардероб и пестя пари.

Това, че не всички дрехи висят а гардероба ми, а само сезонните ми дава възможност да си избирам “нови” дрехи, от такива, които вече имам, но са прибвани. Страхотно е да намериш някой обичан пуловер или чифт зимни джинси, които съм забравила, че съществуват, все още харесвам и са като нови, без да трябва да се харча за тях.

Единственият негатив е, че когато не всички дрехи са в гардероба ми, има някои моменти, в които исках да комбинирам лятна пола със зимен пуловер, а полата беше в летния куфар под леглото. Е, измамих и я изкарах за да я облека два-три пъти.

Нещо, което не мога да определя като негативно, но не е и позитивно е, че тъй като се опитвам да се лимитирам сама все повече залагам на безопасни и еднотипни покупки. Не експериментирам с цветове и принтове, а си държа на минимиластичната черно-сиво-бяла естетика, която знам, че харесвам и си отива на всичко, което вече притежавам. Например, влюбих се в една много цветна бродирана рокля, но знам, че ще я облека 3 пъти и ще ми омръзне, защото няма с какво да я комбинирам, за това дори и не съм помислила да я купувам.

Мисля да продължа този експериемент. Много ми допада, че когато си го наложа като mindset и много рядко съм изкушена от нещо. Естествено, пак казвам – не съм се лимитирала до 33 неща в гардероба, защото не мисля, че това ще ме направи щастлива, но от гардероб, който не можех да затворя и, в който нямаше нищо за обличане, в момента съм щастлива с всичко, което притежавам. А това е най-важното, поне за мен.

 

(Visited 1 013 times, 1 visits today)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply