Fashion Fashion and Style

Phat Chat: Митове и Легенди

април 10, 2016

Тази статия искам да посветя на един куп митове за plus size жените, що се отнася до стил. Както винаги ми се иска да съм позитивна, така че няма да наблягам на самите митове, а ще споделя от моя опит и наблюдения какво работи, като за примери дам известни блогърки с убийствен стил.

Започвам с това, че всички едри жени са доста уникални и е сравнително по-трудно да се облечеш стилно и да подчертаеш позитивите си, когато не си стандартна 3-2-3 пропорция, особено с оглед на какво има в магазините в България. В зависимост от формите си, всяка жена трябва да се облича различно и да подчертава различните си качества – било то бюст, дупе, крака, ръце или пък да прикрива неща, които не харесва. Всяка една от женските форми има предимства и недостатъци, и тук не говорим само за plus size, защото много малко хора са с перфектни мерки и перфектни форми ала гръцка статуя. Идеята ми тук е да покажа, че в обличането няма табута, няма забранени неща и ако се чувствам красива и ми е комфортно ще се обличам както реша аз и както на мен ми харесва, а не според някоя статия в списание или според това какво мислят хората. Отново много дълъг увод, но… започвам с митовете и легендите и подкрепям със снимки на известни plus size блогърки.

1. Не трябва да се носи райе, защото разширява.

Грешка, райето оптически оформя тялото и стои добре, дори на дами с по-едър бюст. A и не е казано, че целите трябва да сме като зебри, винаги може да се комбинира райе с нещо отгоре, или с пола с широк колан или със сукман. Идеи много, ограничения нула.

All images from http://www.fromthecornersofthecurve.com/

 

2. Клин не трябва да се носи, ако си над 55 кила, защото очертава всичко.

Грешка! Клинът е един от най-добрите ми приятели и не бих се отказала от него за нищо на света, кой каквото иска да tweet-ва и говори. Еестествено, не говоря за клин вместо панталон, а за клин като основа на туника, по-дълга риза или дори рокля. A пък напоследък има и страхотни клинове с детайли от кожа, или с принтове или дори с връзки и капси, в зависимост какъв е стилът ви и какво ви харесва, има страхотен избор.

All images from  http://taneshaawasthi.com/post/

3. Не си показвайте корема, никога!

Да бе! Напоследък в блогърския свят най-много се кефя на смелостта на plus size блогърките, които си покзват всичко, с вкус и стил, и изглеждат добре. Аз лично все още не съм достигнала до такава форма на вдъхновение или по-скоро на правилната комбинация пола/панталон+crop top, но има много примери колко добре и ефектно стои такава комбинация. Gabifresh ми е вдъхновението, защото тя показва колко лесно и стилно може да покажеш малко плът.

All images from http://gabifresh.com/

4. Не носете принт, защото привлича вниманието.

И какво като привлича вниманието, а? Кой няма нужда от малко внимание.  Аз лично за себе си съм открила, че в принт особено геометричен изглеждам много добре и не привлича, а отнема вниманието от там където трябва, плюс това, дрехите с принт не очертават толкова, колкото ако кажем едноцветна рокля. Примери много отново, но аз избирам няколко на една от най-fierce блогърките, които следя.

All images from  http://www.garnerstyle.com/

5. Едрите жени не трябва да показват много крак, задължително дъжлина под коляното или ако е дълга пола – най-добре.

Абе, да бе! Кой ще ми каже ще показвам или няма да показвам крак, особено ако си харесвам краката. Аз лично обичам дъжлина около коляното за зимата, и малко над за лятото. Тук не говорим да се пусем всички по booty shoorts и да ни се виждат бузките на задниците (защото това не е як look дори и за най-слабите жени), а говорим да се чувстваме достатъчно уверени да излезем с пола или къс панталон, и да не трябва да прикриваме всичко с клин или чорапогащник.

All images from  http://www.curvygirlchic.com/

Това са петте мита, които според мен са тотално ненужни и ми се иска да бях открила по-рано в живота си plus size блогъри, които определено рушат табутата по отношение на стил и шик. Аз лично имам още много да уча, защото обичам да пречупвам всичко през собствената си естетика и вкус. Животът е много проби и грешки, но когато пробата е успешна, няма нищо по-чудесно!

Кои са митовете, които вас са ви тормозили и смятате, че сте разбили?

Всеки коментар ми е много ценен, защото осъзнавам, че не съм сама и не водя тази битка като един войн, а сме цяла армия.

(Visited 458 times, 1 visits today)

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Анелия април 10, 2016 at 8:19 am

  Страхотна публикация! Прочетох я с удоволствие и се зарадвах да видя някои от любимите си plus size блогърки в илюстрациите. И още на момента ми хрумват още толкова коментари за „любими“ съвети от същата категория, че направо взех да събирам материал за цяла публикация, а не за коментар. Вдъхновяваш ме, ей! Благодаря!

 • Reply Toni's Beauty Nook април 10, 2016 at 11:24 am

  Много готина публикация. Най-важно е човек да се чувства добре в кожата си и да се приема такъв, какъвто е. 🙂

  • Reply petpanda април 10, 2016 at 7:42 pm

   Абсолютно! Това се опитвам да покажа, че няма табута, няма забрани, всеки тряба да се чувства комфортно в кожата си и да се храсва.

 • Reply Ралица април 10, 2016 at 11:37 am

  Страхотен пост!!!! Определно много полезен и вдъхновяващ за мен 🙂 утре отивам да си купя блуза на райе 🙂

  • Reply petpanda април 10, 2016 at 7:41 pm

   Много благодаря! Райетата са толкова чудесни, може да си направим фен-клуб, хехе! Успех с пазаруването 🙂

 • Reply Нина април 10, 2016 at 1:41 pm

  Много, много, многооо полезен пост. Най ми хареса табуто с райето… от толкова години се опитвам да обеснявам, че то не увеличава оптически фигурата, ако е подбрана правилната кройка.

  • Reply petpanda април 10, 2016 at 7:41 pm

   Дааа! Аз толкова обичам райе! Хайде заедно ще борим табута 🙂

 • Reply Дракон с кисело зеле април 29, 2016 at 5:41 pm

  Попаднах на блога ти заради малоумната статия за теб в Уебкафе. Сериозно, много лоша реклама ти прави, очаквах да те намразя съвсем, а, всъщност, не стана така, за което се радвам.

  Друг е въпросът обаче, че тази статия тук, в действителност, не помага изобщо. С евентуалното изключение на първата точка, по която нищо не мога да кажа, всяка следваща, всъщност, засилва негативния стереотип, който би трябвало да бори. Да видим…

  2. Няма проблем да носите клин, стига да покривате с туника, пола или квототамбеше всичко, което очертава. Това си написала. Ами…

  3. Жените на снимките ти не показват корем, освен ако не броиш показването на два квадратни сантиметра под изложения на показ огромен бюст.

  4. С други думи, привлича вниманието, ама това не е лошо. То верно не е лошо, ама… Ама.

  5. С други думи, показвайте крак, ама само малко над коляното. Т. е. не показвайте крак.

  Сори. Като мъж, който нищо не разбира, харесах някои от другите ти писания, а и цялостното послание ми допада, обаче това не е начинът просто.

  • Reply petpanda април 29, 2016 at 9:00 pm

   Господин Зеле, благодаря за милите думи, радвам се, че не предизвиквам омраза у вас.
   Благодаря и за фийдбека по статията- цялата ми идея е с малки стъпки към прогрес, за това показвам и споделям какво на мен ми харесва и намирам за естетично и реалистично, защото ако бях написала „хайде да си показваме бутовете и паласките на воля“, пак щяхте да коментирате негативно.
   Моля да бъдем малко по-позитивни и да не струим лошотия зад псевдоними в онлайн издания. Аз заставам с лицето и името си и защитавам мнението си, което явно ви е накарало да мислите, че ще ме намразите.
   Лека нощ и светли празници!

  Leave a Reply