Beauty DIY Food

5 Неща: Анти-стрес съвети

януари 27, 2016

fb89cc9c3ba83f6408736802fb4f3a9c

Стресът е нещо много често срещано напоследък, а когато имаш хиляди задачи и много неща, които трябва да се свършат, чувството на неспокойствие се засилва. „Anxiety“ или неспокойствие е нещо, което в САЩ диагностицират и осъзнават като проблем, тук в България, anxiety е често просто мислено за лигавщина, но тъй като доста често се чувствам стресирана и неспокойна реших да споделя с вас петте неща, които ми помагат да се успокоя, кротна и да дишам нормално, без да хипервентилирам.

Идете на разходка или потичайте

На мен специално това ми действа много добре. Независимо дали е в парк, из квартала или дори на крос-тренажора вкъщи, вървенето безцелно, с музика в ушите и празна глава ме успокоява. За мое щастие пътят вкъщи-работа минавам пеша всяка сутрин и тази 20 минутна разходка ме кара да си наредя мислите в главата, да се подготвя за деня или да се разтоваря след работа.

Медитирайте или си изчистете ума

Макар и за няколко минути, ако можете да медитирате и да изключите мозъка си от всички мисли и терзания, направете го. При мен помага да се фокусирам в една точка, със затворени очи и да обръщам единствено внимание на дишането си, така всички мисли се подреждат или просто изчезват. Така и мога да заспя, просто изчиствате всичко в главата си и съвсем съзнателно се опитвате да се изключите.

Бъдете креативни или създайте нещо

Някои от нещата, които най-ме успокояват са тези, които правя с ръцете си – да рисувам, шия, лепя дантела на картон за сватбени покани или да правя сърчица от полирмерна глина ме успокояваше по време на сватбената подготовка. Винаги когато правиш нещо с ръцете си, мозъкът спира да се стресира и преработва, или поне при мен е така. Други идеи – лего, макетчета, бродиране, направа на бижута. Абе всичко, което ви кара да минете в режим на правене, а не в режим на мислене.

Маска за лице или ритуал за разкрасяване

Направете си маска на лицето или косата. Лакирайте си ноктите или просто постойте пред огледалото и сътворете невероятни smoky eyes. Ако пък не ви се занимава изобщо изберете най-любимия си душ гел и си вземете дълъг невероятен, ароматен душ. Времето за себе си е изключително важно и ви дава възможност да се фокусирате върху себе си, да слушате себе си и да направите така, че да се почувствате щастливи съзнателно.

Яжте нещо вкусно или си направете торта

Лично при мен готвенето отпуска нервите. Почивам си, когато бъркам с миксера и шума му заглушава мислите ми. Почивам си и когато режа нещо и се стремя всичко да е равно и красиво. Ако не обичате да готвите, просто си поръчайте някаква любима, страхотна храна, която ще ви накара да се усмихнете. А ако денят ви е бил толкова ужасен, че нито ви се готви, нито ви се чака храна, просто си вземете най-любимия шоколад, сложете си парченце в устата и го оставете топейки се да ви отведе в друг свят..

Това са пет от нещата, които ме успокояват и ми помагат, когато съм стресирана или имам лош ден, или просто не се чувствам на сто процента. Ще се радвам да ми споделите дали и вие имате малки анти-стрес тайни.

И не забравяйте, просто дишайте!

Photo source: Pinterest

(Visited 135 times, 1 visits today)

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Тея януари 27, 2016 at 4:35 pm

  Наскоро започнах да посещавам фитнес залата преди работа, действа наистина тонизиращо!!!
  Но виж, мислите и тревогата, която ме застига почти вс ден трудно изчиствам, не съм намерила метод, с който да мога да не мисля дори и 10 мин. за абсолютно нищо!Това отчитам като голяма грешка, но уви стреса явно езима превес!
  Отпускат ме много неща, писането в профила или блога, спорта, четене на книга, но мозъка ми нещо е зациклил… явно му трябва една дъъълга отпуска

  • Reply petpanda януари 28, 2016 at 7:42 am

   Това с фитнеса преди работа не ми се получава. Не знам защо, но ми е едно от най-трудните неща в живота. А за дългата отпуска си много права, но и това е трудно. Благодаря ти за коментара 🙂

  Leave a Reply