Food

Кулинарен дуел, от който всички печелим

октомври 18, 2014

В тази седмица изпълнена със събития, емоции и слънце, една вечер се очертава като незабравима. Започвам от по-далече защото съм впечатлена, а щом нещо ми направи впечатление до такава степен, значи си е заслужавало да се впише подробно в архивите ми тук. Преди около две седмици бях една от щастливите хора, които получиха красива покана с три стъклени шишенца, пълни с подправки и обявление за кулинарен дуел. Като получих малката оригинална пратка бях на седмото небе, защото ако се започва с толкова чудна покана, то ще да е и чудно събитие.

pokana

Интересното беше, че нямаше информация какво ще е самото събитие. По телевизията имаше кратка реклама, а из София няколко билборда също говореха за кулинарен дуел по телевизията. Тоест в моята глава беше следната картинка – Нова правят ново предаване, в което двама от най-добрите български шеф готвачи ще готвят на живо по телевизията и ние ще сме там за да сме публика и да пляскаме. Повечето познати поканени бяха блогъри и любители на храната, така че всичко се нареди. Тази идея в моята глава също беше много приятна, но за щастие се оказа още по-хубаво.

1

В ноща на събитието се дотътрихме до мястото през дъжд и задръствания и какво ни очакваше! Червен килим, поднос с шампанско и зала със сетнати за гала-вечеря маси. С по няколко прибора, няколко чаши и сцена брандирана с двамата шеф готвачи и техните станции. Имаше камери, имаше фотоапарати, да наистина щеше да е предаване, но нямаше да пляскаме, а щяхме да ядем!

Атмосферата беше страхотна, аз бях на една маса с най-прекрасните Ана, Ади, Яна и Ники и се очертаваше да е забавно ТВ шоу. Естествено имаше камери, всички седяхме една идея по-изправени и поне в началото изглеждахме една идея по-нормални. Докато не ни донесаха малки дистанционни, с които да галсуваме 1 за Манчев или 2 за Шишков. Тогава не се стърпяхме и се разжужахме, както си знаем по-женски.

IMG_8707

Лампите на камерите светнаха. Събитието започна. Водещият излезна. Двамата готвачи застанаха един срещу друг, а ние разбрахме, че ще е вечеря в 3 степени, като ще получим по две салати, две основни и два десерта. Трябва да гласуваме 1 или 2, в зависимост ястието, на кой от двамата ни харесва повече.  С изправен гръб, лакти далече от масата и усмивка получихме първата чиния.

Традиционалистът Манчев бе сътворил класическа салата Цезар, а иноваторът Шишков – капрезе с три вида домати и домашно песто. Наляха ни най-невероятното бяло вино, а ние се захванахме с тежката задача да решим кое е по-вкусно. Калин Вельов излезе да свири, ние си хапвахме и се смеехме и продължавахме да си мислим, че ще ни дават по телевизията. 10301207_459608820845298_7936917162507222380_n

IMG_8638

Първият рунд бе взет от Шишков и неговото Капрезе. Втори рунд се очерта, като още по-интересен. Пиле срещу Риба. Манчев срещу Шишков. И най-прекрасното червено вино. На мен най-ми хареса гретена, който беше за гарнитура на пилето. Беше божествен – с малко мащерка, малко индийско и много сметана. Мисля, че с него Манчев взе втория рунд, под красотата, която се изливаше от пръстите на красивата и талантлива пиянистка Мария Каракушева. гретен

3

Трети рунд бе десертът. Традиционалистът заложи на перфектен Тарт Татен, като разказа и историята за двете сестри Татен, който прегорили ябълките и захарта, без да искат, метнали едно маслено тесто отгоре и така сътворили този толкова класичеески десерт. Шишков омая с брауни, шоколад и алкохол. Този рунд беше най-трудният. И точно, когато всичко беше най-слдако мистерията се разкри.

4

Lidl стоеше зад това незабравимо кулинарно изживяване. И не, това нямаше да бъде телевизионно предаване, а инициатива, което ще се пренесе в много (надявам се всички) български домове – „да готвим заедно, заслужава си“. Красотата на храната приготвена вкъщи, удоволствието от това да създадеш нещо, което доставя радост и удоволствие на близките ти, забавлението от избирането на „какво да сготвим“. Няма да бъде телевизионно предаване, а ще бъде собствено риалити във всеки дом.

Cooks_Vizitki_1(1)

Аз съм фен на Lidl и с ръка на сърцето спопделям, че ние пазаруваме само от там поради една проста причина – качество на добра цена – вкусни продукти, които са достъпни. С тази инициатива, която ще е ежеседмична Lidl ще представят един продукт на специална цена, а на сайта им двамата майстори ще представят този подрукт в две специални рецепти – класическа и иновативна. Тази седмица рецептите са за печено свинско.. следващата, ще видим… Но ще готвим. Задължително!

photo (2)

 

 

 

(Visited 209 times, 1 visits today)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maya Toleva октомври 20, 2014 at 9:46 am

  Страхотен разказ , Пандичке!! Било е незабравимо преживяване 🙂 аз също съм голям кулинар и ще следя с огромен интерес рецептите 🙂

  • Reply petpanda октомври 20, 2014 at 9:48 am

   Мерси, Мая!
   Хайде, ще има да готвим! 🙂

 • Reply Eli октомври 20, 2014 at 10:07 am

  Добро изпълнение на една много добра идея! Бон апети 🙂

 • Reply От Мястото На Събитието: Тайната На Петата Стихия | PetPanda Blog октомври 13, 2015 at 5:50 pm

  […] всеки детайл на това пиршество на сетивата. Подобно на миналата година, тайната вечеря на сезона беше епичен успех в моите […]

 • Leave a Reply