Happening Now Home

Всичко започва от теб

юли 28, 2014

Този пост е инспириран от множество разговори напоследък, че всичко започва от нас, и ако ние самите не започнем с малки стъпки да се променяме и да подобряваме начина си на живот, няма кой друг да го направи за нас. Аз лично не съм най-еко френдли човека- ям месо, убивам комари, държа си зарядното на телефона включено непрекъснато и  не участвам в Да изчистим България за един ден, защото вярвам, че трябва да не я цапаме и да я чистим винаги когато можем… та като един не много еко-човек обаче имам няколко неща, които правя, и които, вярвам, че ако повече хора правят ще вървим напред и в България. За щастие познавам много мои приятели, които случват не само едно от долу изброените, и се надявам с този пост да инспирирам още повече народ да мисли като нас… От къде стартираме:

1/ Използвайте платняна торбичка за пазар.

canvas-grocery-bag1

Носете си една в чантата и така няма да ви се налага да използвате найлоновите торбички в магазините. Спестявате стотинките за торбичка, избягвате от ситуацията в която имате хиляди торбички и не знаете какво да ги правите, а те само заемат място и… спасявате природата с една малка стъпка.

2/Намерете си перфектната стъклена бутилка за вода и използвайте Britta.

glass-water-bottles-2

Вода в пластмасова бутилка е едно от най-умните и безумните творения на човечеството. Kато се замислите колко пластмасови бутилки сте изхвърлили през живота си… ще ви се завие свят! За това, намерете си красива и функционална стъклена бутилка за вода, която да използвате отново и отново. Има много приятни и леки такива, които може да си носите в чантата без проблем.  (няколко красоти, които съм виждата са от MyBkr, LIfe Factory, Starbucks и дори в бг – Flaska)

А за да си спестите носенето на десет или петнадесет литрови туби с минерална вода, просто си купете кана с филтър – Brita или нещо подобно. По-малките модели се хващат перфектно и в хладилника, водата е вкусна и всичко, което ви трябва е да сменяте филтъра на около 100 литра вода.

3/Използвайте керамична чаша за кафе, ако пиете кафе всяка сутрин не в домашни условия

coffee-mug

Керамичните чаши са красиви, стилни и удобни. В повечето кафета с радост пълнят кафе във вашата собствена чаша и не употребявате техните картонени или пластмасови такива. Инвестицията си заслужава. А и можете да я използвате като модно становище 🙂

4/Рециклирайте

recycling_061713

Няма нужда от коментар дори. Хартия, стъкло и платмаса трябва да се разделят и изхвърлят в съответните кофи за боклук. Не е трудно. Обещавам.

5/Оставяйте стари дрехи до кофите за боклук или ги носете за рециклиране в H&M (ще ви дадат и ваучер за отстъпка!)

recycle-clothes

Не изхвърляйте старите си дрехи в боклука. Оставяйте ги до кофите за боклук, винаги ще се намери някой, който да си ги хареса и на който да са му необходими. В Щатите имаше специални кофи само за дрехи, но тук в БГ още не сме го доживели, за това с малки крачки към прогрес.

H&M също приемат стари дрехи, като ви дават ваучер за отстъпка на база торба. Yay for sustainable fashion!

hmconscious

6/Преминете на онлайн банкови становища и сметки за консумативи

too-much-mail-piles 

Кой има нужда от пликове със сметки и банкови становища. Всичко това може много лесно да се вижда онлайн! Дори и да не използвате онлайн разплащания и банкиране, поне се отървете от ежемесечните досадни писма. Ще спасите много, много дървета и място вкъщи!

Какви са вашите стъпки за по-добър живот? Приемам съвети всякакви и се вслушвам в тях!

<3пет

===Love yourself!===

PS: Още полезни идеи може да намерите на www.50waystohelp.com/ 

*снимки google image

(Visited 1 496 times, 1 visits today)

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Mymakeup2013 юли 28, 2014 at 3:50 pm

  Страхотен пост 🙂

  • Reply petpanda юли 28, 2014 at 4:05 pm

   Много благодаря!

 • Reply cwet4e юли 28, 2014 at 8:28 pm

  Една от любимите ми акциив през поселдната година е „Капчки в действие“. Не коства никакви усилия и в дамската чанта винаги има място за 1 капачка:) И малките деца около мен също се запилха да събират капачки и си правят състезания, кой повече капачки ще събере за седмица.
  https://www.facebook.com/IdeaInAction?fref=ts

  • Reply desislaval декември 29, 2014 at 5:48 pm

   С моя клас също се включихме в тази инициатива и е невероятно колко много капачки може да се съберат дори само от водите, които пием по време на училище, Всички учителки също започнаха да ни носят, а дори и чистачките се включиха. Смятам, че трябва повече „реклама“ и естествено желание, защото не е трудно, а е много полезно.

 • Reply GG's Handmade Gifts юли 29, 2014 at 10:57 am

  Благодаря за съветите! Мога да се похваля, че отдавна спазвам повечето от тях, но досега не ги бях виждала толкова добре описани и смислено подредени.

  • Reply petpanda юли 29, 2014 at 11:03 am

   Много благодаря! Страхотно е, че има хора като теб, които правят тези малки крачки!

 • Reply the Beauty in my Life юни 17, 2015 at 7:58 am

  Честно казано малко от тези неща правя, но определено вече обръщам повече внимание на всички тях и когато мога ги спазвам. Чудесен пост да ни напомни, че не сме от тук и сме за малко! 🙂

  • Reply petpanda юни 17, 2015 at 9:49 am

   Аз съзнателно се опитвам да правя повече и повече от тези неща.
   Имам си бутилка и чашка, платняната торбичка ми е в чантата почти винаги… но винаги може още, просто трябва да сме съзнателни и постоянни 🙂

 • Reply Angelina Angelova юни 17, 2015 at 9:02 am

  Правя всички от гореизброените неща и от известно време се чудя как да намаля количеството боклук, който създавам. Уви, всичката храна, която купувам, е в някакви пластмасови опаковки, които не съм измислила как да избегна.
  Но хубав пост, добре е да се напомня постоянно на хората, че и малките крачки са важни.
  Бих добавила само – да се спира водата, докато хората си мият зъбите или обтриват чиниите с веро. Направо полудявам, когато огромна струя вода тече, докато някой решава, че вместо да плакне чиниите, трябва да махне изсъхналите от отцед/тника (как се пиша тая дума?! :D)

  • Reply petpanda юни 17, 2015 at 9:53 am

   Да! Съгласна съм за това с миенето на зъбите и течащата вода. Опитвам се и да не тече вода, докато мия чиниите, но нещо не ми се получава. А за боклука – не знам! Ужасно е, толкова много боклук прозивеждаме, че е страшно! Аз започнах да не си увивам примерно бананите или марулите в найлонови торбички, а останалите найлонови торбички ги рециклирам. Пластмасовите опаковки и всичките неща, които идват като опаковки на храна се опитвам да рециклирам.
   Не е лесно, но както писах и по-горе – ако сме осъзнати, постоянни и ентусиазирани правим малки стъпки към по-добро 🙂

  Leave a Reply