Beauty

#ShowUs

март 16, 2020

От както е започнала 2020 се случиха много неща, някои бяха хубави, други просто ужасни, но това е животът, всеки ден те чака нещо ново. Едно от хубавите неща бяха няколко разговора с приятелки на тема красота и какво е това да се намираш за красива и какво отнема да си самоуверена. Знаете, че от години пиша по тези теми, защото вярвам, че всяка жена е красива и силна, просто трябва да го осъзнае. Тези разговори до някъде бяха и провокирани от няколко медийни кампании и видеа, които излезнаха напоследък. Много ме радва, че марките започват разговор за истинската красота. Много ме радва, че стереотипите започват да се чупят и има провокация да започнем да излизаме от рамките, в които медиите ни вкарват.

Както вече споделих във фейсбук страницата ми и в инстаграм профилът ми, много ми е щастливо, че Dove, ме избраха да бъда част от кампанията им #ShowUs, не само защото се възхищавам на кампаниите на Dove от години, не само защото съм фен на техните продукти, но а и защото самата кампания ми проговори концептуално и аз на 100% стоя зад посланието.

Малко повече за самия глобален проект #ShowUs… Той се бори с наложените стереотипи, които вече толкова години изграждат повърхностна представа за красотата, затова как трябва да изглежда една жена и какви са нейните възможности. Dove разбира, че е крайно време това да се промени. Затова, заедно с Grilgaze, Getty Images и жени от цял свят, стартира проекта #ShowUs. Чрез него се създава най-голямата световна банка за стокови снимки (над 5000 броя) на истински жени. Галерията е достъпна за всички хора, използващи стокови изображения, като целта е все по-често да бъдат използвани реални жени в рекламите и медийното пространство.

В България, заедно с Dove искаме да направим социална кампяния. Да обединим българските жени и да успеем да направим някаква промяна, заедно. Да започнем да премахваме стереотипите за женска красота и да започнем да виждаме в медиите повече истински жени. Знаете от колко време промотирам това и съм толкова щастлива, че най-после има и толкова силен бранд като Dove, който си слага името и усилията зад тази кауза.

Защо се вдъхнових за този проект… защото миналата година бях писала нещо подобно, какво мен ме кара да се чувствам добре в кожата си и когато прочетох за кампанията на Dove много припознах в нея нещата, зад които тя стои. Защото за да се чувствам аз сама добре в кожата си, много ми помогна да виждам в медиите повече жени, които приличат на мен, в които се припознавам.

Зарових се в статистки и искам да ви споделя няколко цифри, които ми направиха супер впечатление. Според Американския Институт за Клинична Дерматология 80-90% от жените имат целулит. Според няколко научни изследвания, между 60-80% от жените имат стрии. 99.9% от жените имат косми. А моят въпрос е колко често ние виждаме жени със стрии, целулит и косми около нас? Почти никога. Според изследвания на Dove, 70% от жените не намират прилика между себе си и образите, представени в медиите и рекламата. Това е много логично, но и много погрешно. Ако аз имам стрии, но никой по телевизията или в списанията няма, то значи аз съм изключението. Ако всички жени по рекламите са модели, а аз не съм, то значи аз съм тази която е изключението. Нека да спрем да сме изключение и да виждаме истиснки хора, като нас около нас. Стриите, целулита, бръчките, космите по тялото, белите коси, всичко това е нещо нормално, а не е изключение. А това дали ги дефинираме като красиви или не, не зависи напълно от нас, а от медиите, които постоянно консумираме.

Тези медии, които използват фотошоп непрестанно, до такава степен, че дори порите по кожата вече станаха нещо лошо. Нека да спрем да  толерираме нереалистчини стандарти за красота, които ни се насаждат от деца, защото е толкова лесно да използваш liquify tool и да си направиш талията и бедрата по слаби, очите и устните по-големи, или с два клика да промениш текстурата на кожата ти. Примери много.Наскоро слушах интервю в с Meghan Trainor,  която обясняваше как редакторите на видеото и Me Too не са се сдържали и са променили изцяло тялото, и без нейно знание или разрешение. Melissa Macarthy пък беше трудно разпознаваема на постер на неин филм The Heat, на който е толкова фотошопната, че не прилича на себе си. Ashley Graham  също на няколко пъти е изобличавала фотошоп на снимките и. И това, което не спирам да мисля е,  че ако тези жени, които не изглеждат като стериотипите и са горди с това, са фотошопвани, какво остава за останалите.

За да излезем от тези рамки, имаме нужда от повече. Има нужда ние да сме повече.

За да подкрепите тази кауза можете да посетите сайта на Dove – https://www.dovemybeauty.bg/, за всеки клик на бутона „Подкрепи инициативата“ Dove ще дари по 1 лев на Български Фонд за Жените. Кампанията е благотворителна и има единствено нужда от това вие да кликнете и да споделите.

На фен страницата ми във Facebook днес ще има игра, в която можете да участвате като споделите кое е нещото, което вие искате да виждате повече в медиите, за да излезнем от рамките, които ни слагат. 10 от вас, които участват ще спечелат по един комплект от Dove!

 

*Публикацията е в партньорство с Dove  по кампанията #ShowUs Покажете ни повече жени като нас

 

(Visited 351 times, 1 visits today)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply