5 Things Travel and Places

5 града, които обичам

май 24, 2019

Много обичам да пътувам. Ако поне веднъж или два пъти в годината не съм в някой нов град, в някоя нова страна, намирам живота си за скучен. За тази година плановете са Рим през зимата, което беше фантастично (ако ме следвате в Instagram сигурно сте видели десетките снимки от там) и Крит през лятото, което пътешествие очаквам с нетърпение. Върти ми се из главата да направим и няколко кратки уикенда, след Крит през лятото, ама да видим. Когато имам билети в ръката и резервирано AirBNB се диша по-лесно. И с това исках да ви въведа в пост, в който споделям моите 5 любими града. Беше ми трудно, защото и Париж и Рим, и Ню Йорк, и Амстердам, и Милано, и Истанбул също не са за пропускане, но за сега само топ пет:


Лондон, Англия

Лондон беше любов от пръв поглед. Градът, който посетих сама за първи път. Градът, в който  мечтаех да живея. Градът, в който живях и осъзнах, че не искам да живея там. Градът, който винаги ще е в сърцето ми и ще обичам и ще се върщам всеки път с удоволствие.

Лондон е прекрасен. Има толкова много неща за правене.  Има толкова много неща за виждане. Има толкова много неща за изживяване. Лондон е един от най-живите градове, в които съм била и независимо от милионите хора, с които делите глъдките въздух или се борите из метрото, винаги има какво да накара кръвта ми да кипи там.

Любимите ми места са толкова много, но ще се огранича с няколко, които наистина са ми най-любими. От модерните места като Tate Modern, ситито, Brick Lane и the London Eye, до класическите гледки – Westminster, Big Ben, The south Bank. Обожавам музеите –  Victoria&Albert, The National Gallery, The Science Museum, Tate Modern, The British Museum, мисля, че една седмица може да се отдели в Лондон само за ходене по музеи. За храната да не говорим, още една седмица само за обикаляне по различни ресторанти – в Лондон има храна от цял свят и ако сте ценители на вкусните, но различни неща, със сигурност ще си намерите нещо ваше.

Вашингтон, САЩ

Washinton DC е моят дом, далеч от дома. Мястото, където порастнах, където  имам толкова много спомени и приятели. Ако трябва да съм честна, DC ми допада повече от NYC, защото е по-европейски, по-бавен, по-културен. Хората, които живеят там са от целият свят, но не са акули, които чакат да те изядат като в Ню Йорк.

В DC има толкова много неща за правене – от всички музеи на Smithsonian, до култови места като сградата на Конгреса, Белият дом или разходка по The National mall. А едно от най-любимите ми места в света е Kennedy Center, където всеки ден има нещо различно – балет, концерт или изложба. Georgetown пък те пренася в една друга ера с малките улички, прекрасни заведения и спокойствие, което лъха из целият квартал.

Когато се разхождате из DC все едно сте в декор на филм, защото където и да погледнете виждате нещо известно и красиво.

Утрехт, Холандия

Най-спокойният, приятен и лежерен град, в който съм била. Толкова е зелен и чист. В сравнение с Амстердам, Утрехт е много по-приятен за разходка по каналите. Може би компанията също има значение, защото там живят много близки мои приятели и винаги свързвам Утрехт с разходки с приятели, страхотно време прекарано заедно над вкусна храна и приятни местенца. Да не пропусна, че там има същите възможности за пазаруване и магазини като в Амстердам, но са без тълпи и масовка от хора. Определено е един от най-приятените градове, в които съм била.

 

Атина, Гърция

Атина ни бе дом за повече от година. Едно от местата, които първоначално те омайва с всички красоти и цялата си история, а в последствие откриваш малките улички, прекрасните гледки и всички супер интересни места за хапване. А после осъзнаваш колко много мизерия има навсякъде, но все пак това не спира да прави Атина фантастичен град, просто добавя още един слой над нещата, които виждаш и преживяваш.

Местата, които със сигурност трябва да се видят вече съм споделила в постът ми за Атина, но целият център на града е изпълнен с исторически забелжителности, а от хълмовете Ликавитос и Аеропагос се виждат прекрасни гледки. Едно от любимите ни места беше точно на Ликавитос, по залез. За музеи, история и фантастична храна, само ще спомена, защото мисля, че като кажа Атина това се подразбира.

Барселона, Испания

Барселона е униклаен град. Архитектурата, храната, морето. Всичко в Барселона е толкова красиво и специфично. Не знам дали е въздухът в града, гледките или нещо друго, което сътворява гениални творци като Гауди и Дали, но артистите живяли в Барселона са дали на града неговият уникален дух. Няма друго подобно място, или ако има все още не съм го открила.

Била съм само два пъти в града, но със сигурност имам много запомнящи се спомени. Пеещият фонтан на Монжуик, невероятният парк Гюел и уникалната Саграда Фамилия, са три от нещата, които завинаги са оставили своят отпечатък в съзнанието ми. С удоволствие бих отишла пак и пак, защото вярвам, че в един такъв град винаги има какво да се открие и преживее, независимо колко пъти си бил там.

Кои са вашите любими градове?

(Visited 378 times, 1 visits today)

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Дорис февруари 25, 2020 at 9:51 am

    Петя, поздравления за интригуващата и свежа статия! Малко ти завиждам, за местата, на които си живяла и посетила. От тях не съм била на нито едно, но мога да кажа кои са моите незабравими градове за туризъм или почивка. Истанбул на първо място ме впечатли с целия този колорит, който те залива от всяко кътче. Цялата област Тоскана – с безкрайните поля и хълмове с плажовете на Лигурско море, с ароматните лозя и вино, с хилядите древни монументи. Париж със своята люлка на европейската култура, свобода и демокрация, постоянно буден и много мръсен. Спирам се до тук, понеже ако продължа няма да мога да спра, но пътуването и на мен ми е в кръвта. Всяка интересна туристическа дестинация и почивка ми е като дар от Бога.

    • Reply petpanda февруари 25, 2020 at 7:55 pm

      О! И Истанбул и Париж са ми любими! В Тоскана не съм била никога, но роуд трип из цялата област ми е мечта! Пътуването е наистина дар отгоре! Много благодаря за коментара! Много ме усмихна 🙂

    Leave a Reply