Beauty

Как да се научим да се чувстваме комфортно в кожата си

февруари 28, 2019

„When you have a repeated exposure to positive imagery, you are able to essentially replace the stereotypes you have in your brain with the positive trait that you want to see.“

Миналия ден чух този цитат в едно видео, което гледах и не мога да спра да го мисля и премислям. Много ми повлия, защото ми помогна да осмисля как да започна този пост, който много дълго отлагам за това как да се чувстваме комфортно в кожата си.

Попрочетох малко и наистина е научно доказано от психолози, че това което виждаш обуславя и образува стереотипите и нормите за нормално, които имаш в мозъка си. И ако визуалната храна, която поемаме всекидневно се промени, то мозъкът ни ще привикне към нещо различно и ще започне да го приема за нормално.

Много сложно стана, но с прости думи, за себе си мога да го обясня така – аз лично няма как да се чувствам комфортно в своята кожа, ако всичко което е ме обгражда е различно от мен и не прилича на мен. Не, че съм възможно най-самоувереният човек на света, но винаги съм промотирала, че трябва да се обичаме такива каквито сме, да не се фокусираме върху недостатъците си, но да намираме позитивните и красивите си страни, и те да са водещите в нашата представа за себе си.

Много ми е трудно да правя това, което промотирам. Наистина. Винаги ми е било, защото, както вече съм споделяла, винаги съм била най-високата, най-едрата, с най-бухналата коса от всички мои приятелки, и винаги съм се чуватсвала най-различната в обществото, където съм израснала. Едно на ръка е това, но и друго е, че на където погледнех до преди няколко години- всички списания, филми, реклами, музикални клипове и какво ли още не, бяха различни от мен. Все пак съм израстнала през края на 90те, когато модела за подражание беше кокаиновият шик и Кейт Мос, която няма грам мазнина по тялото си. След това през началото на 2000’те, никога не съм се чуваствала комфортно да си покзвам пъпа и плочките (които винаги са били невидими потънали някъде под коремчето) като Бритни или Кристина Агилера. И едно от най-невероятните неща, беше когато излезе Шакира с „Whenever, Wherever“ и всъщност имаше дупе! Това бе първият момент, в който видях някой, който бе бегло сходен на мен. Заклвеам се, че ясно помня първия път в който гледах този клип. Такова впечатление ми направи, че Шакира имаше дупе и бедра и къдрева коса, и беше WOW! Seriously! и я дават „на телевизора“!

От тогава, много неща се промениха в моя личен живот, но и в света около нас. От няколко години насам вече има (най-вече онлайн) плюс сайз дрехи, плюс сайз блогърите набраха сила и вече на са само 2-3 супер смели мацки, в интернет има цяла вълна за body positivity и#EffYourBeautyStandards, Ashley Graham и Paloma Elsesser са на корицата на Vogue Arabia,Tess Holiday e на корицата на Self Magazine (което е списание за health and wellness)… абе нещата бавно се променят в световен план.

Невероятно е как жени, които не са с нормално приетата визия на модел са успешни и са на корици! Но как, аз, Петя, мога да се чувсвствам добре в моята кожа, да не искам огледалото да се пръсне на парчета, когато се погленда гола в него, и да съм достатъчно самоуверена да сложа половинки бански и да не искам да се скрия, въпреки че имам и стрии, и целулит, корем, задника и какво ли още не.

Е, това са моите няколко съвета, които ми помагат.

Намирам и се обграждам от образи като моя. 

Независимо дали е като форма на тялото, тип коса или стил на обличане. Ако намерите хора, които приличат на вас означава, че не сте сами. Интернет в този смисъл има всичко – снимки, статии, видеа, влогъри, блогъри. Просто трябва да подберете кого следвате и от къде си взимате информацията. Аз лично много внимателно подбирам какво чета и кого допускам в живота си. Следвам само хора, които са ми интересни и ме учат на неща, които са ми приятни, а ако изглеждат горе долу като мен – екстра точки.

Следя хора, които приличат на мен в Instagram и Youtube

Това на мен ми помогна ужасно много. Следя няколко хаштага и акаунта за body positivity и един куп жени от целия свят, които се показват в тесни рокли, снимат по бански, носят crop tops и харесват себе си и са модрени, различни и готини. Има много канали за plus size мода и влогъри, които споделят от къде си купуват дрехи, как ги комбинират и какво изглежда добре на тяхното тяло. И това променя представата ми за това кое е приемливо и кое не е. Ако силата и самоувереността не ми идват от вътре, много лесно е да намеря в модели за подражание. А и екстра е това, че те споделят от къде си купуват дрехи, как изглеждат в бански и какво им тежи на тях самите. Така осъзнавам, че наистина не съм само аз.

Пазарувам в онлайн магазини, в които има plus size дрехи и показват дрехите на plus size модели

Едно от най-големите ми депресивни състояния се случва, когато искам да си купя нещо е да имам пари и да влезна в магазин и там да ме изгледат с онзи „оо ама като за вас ли?“ поглед. Или пробвам един куп неща, от които нито едно да не ми стане или да не изглежда добре. Знаете за какво говоря…  За това ужасно дълго време не влизах в Зара, защото там нищо, никога не изглеждаше добре върху мен. Дори да ми станат дрехите, то кройките им не са за мен и винаги са ми опънати някъде където не трябва. От както намерих ASOS Curve светът ми се преобърна, защото има размери и жените, които показват дрехите приличат на мен! По същия начин се чувствам в България с HM+ и Ulla Popken, а пък в Гърция има и много други опции – Forever21+, Parabita, GAP, Marks&Spencer и тн. Съвсем друго е като има избор. А ако тотално нямате избор – направете си го, има толкова добри шивачи и дизайнери, които са отворени на предизвикателство, или пък има толкова много места за секънд хенд дрехи, където има големи размери от Европа. 

Избирам правилния номер дрехи и не се хвърлям само на неща, които ми стават, а които ми стоят добре и ми харесват

Това мен лично много дълго ме тормозеше – „ама то ми става, ама леко опъва тук и подчертава там, ама все пак ми става и ще си го купя“, с тези мисли имах десетки неща в гардероба, които никога не обличах, защото не ме караха да се чувствам добре. Ако нещо не идва във вашия размер и не ви стои добре, по-добре не го купувайте. Аз лично напоследък избирам дори размер нагоре, за да са ми по-комфортни дрехите и да знам, че ми седят ок, дори да са ми малко широки на места. Друг съвет, който следвам е да не купувам неща на момента, а да ги премисля и да реша дали наистина ги искам. Така ограничавате покупките, спестявате пари и всъщност вкарвате в живота си само неща, които наистина искате и ви правят щастливи.

Грижа се за себе си 

На последно място, слагам най-важното нещо според мен. Грижата за себе си винаги ме кара да се чувствам добре. Дали ще е маска на лицето, или разходка или пък час по зумба или просто чаша топла вода с лимон всяка сутрин-  правете неща, които ви зареждат. Спортувайте нещо, което ви е приятно – аз обичам зумба и йога, но мразя да тичам, обичам дълги разходки, но мразя да съм във фитнес. Изберете нещо, което ви е приятно да правите, и така няма да не искате да го правите.

Внимавайте какво слагате в тялото си. Напоследък се старая да съм на хранителен режим с много малко месо и млечни прозиведения, с минимум захар. Да, от време на време си позволявам да изям един бургер или да се поглезя със сладолед, но това се случва веднъж-два пъти на месец. Не съм веган, нито дори вегетарианец, но гледам какво ям и какво пия, и това ме кара да се чувствам добре в кожата си. Защото знам, че ако предпочета хумус пред кюфте или салата пред паста ще се чуваствам по-леко. Не се ограничавам, но внимавам и слагам мисъл в това какво ям. Грижата за себе си е от вън и от вътре и е нещото, което е изключително важно да се чувствате комфортно в кожата си.

С две думи в заключение – за да се чуватвам добре, правя неща, които ме карат да се чувстрам добре и лимитирам всичко, което би ме накарало да се чувствам извън баланс, намирам вдъхновение в хора, които изглеждат като мен, но са по-смели от мен и се старая да бъде истинска за себе си.

“The most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you that you love, well, that’s just fabulous.”

Живеем в свят с толкова много опции и толкова много инфромация, че винаги може да немерите нещата, които са за вас, а отгоре на всичко и още куп хора, които харесват същите тези неща. Защото макар всички да сме уникални по своему, не сме сами, и винаги има някои някъде, който се бори със същите демони като нас.

 

(Visited 979 times, 1 visits today)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply