Fashion Fashion and Style

Минимализъм: какво чета и гледам по темата

февруари 23, 2019

Днес искам да ви разкажа от къде си взимам информация за обсесията ми с минимализма, капсулния гардероб и организацията на дома. Ще се опитам да дам максимално изчерпателна информация какво чета и гледам, кои хора и блогове ме вдъхновяват и от къде аз лично си взимам максимално лесни, сдъвкани и конкретни инструкции, които ми помогнаха, особено в началото. Отварям скоба, тип disclaimer, не съм организационно гуру, домът ми по никакъв начин не е за списание Наш Дом, а гардеробът ми не винаги е като от Pinterest, но имам желание и амбиция да ходя в тази посока, определено виждам разлики с преди 3-4-5 години.

Un-Fancy  – Може би от този блог започва всичко, Caroline е американка, с много семпъл и елегантен стил. За мен това беше първото място, в което прочетох за капсулен гардероб и за предизвикателството 10х10, а тя до ден днешен пише активно за това как да имаме семпъл гардероб, как да приготвяме багаж адекватно и как да планираме гардероба си за следващия сезон.

The Anna Edit  – Блогът на Ана ми е любим още от времето когато се казваше по друг начин. Съдържанието в него е изключително разнообразно и богато, но напоследък най-много ми харесват постовете й за организация и минимализм, естествено не бих могла да отмина и козметиката, но това ще е тема да друг пост.

Ана издаде книга –An edited life миналия месец, която в момента чета и е много интересна, защото неочаквано за мен започва с това как да си организираме финансите. А това е нещо, в което никак не ме бива и много искам да развия, защото все пак съм на възраст, в която финансовата грамотност е повече от важна. Все пак минимализмът е и част от това – да харчим по-малко пари за глупости, за да имаме финанси за важните неща в живота.

В рамките на книгата има и много интересни work-sheets, които помагат много при организацията на живота. Някои от тях съм включила и bullet journal-a ми. Препоръчвам да се разгледате из блога на Anna или да изгледате някое друго видео в канала й.

The Curated Closet от Anuschka Rees е невероятно полезна книга за базисно разбиране на концепцията за капсулен гардероб. В книгата има много полезни съвети как да погледнем към себе си и собствения си стил, какво на нас ни харесва като детайл, принт или цветове и как да комбинираме с това, което имаме. Към книгата има и работна тетрадка, която аз лично не съм си купила, но съм разглеждала и изглежда интересно. Главното, което тази книга постигна с мен е по-скоро да ме накара да се замисля какво аз лично за себе си искам да притежавам, какъв е моят стил и защо това, което харесвам смятам ще работи за мен.

The life-changing magic of tidying up от Marie Kondo e книгата, която всеки, който поне малко се интересува от подредба, организация и минимализъм трябва да прочете или вече е чел. Вече има и сериал по Netflix, който ако трябва да съм откровена не ме очарова много, но показва доста нагледно какво може да се случи ако продължаваме да трупаме вещи по безумния начин, който нашето консуматорско общество ни диктува. В книгата на Мари Кондо, тя описва своя метод на подреждане, за който вече съм говорила и писала доста. Препоръчвам я горещо, просто защото много нагледно и емоционално е описано как да се отнасяме към вещите си, как да ги сгъваме, подреждаме, разреждаме и как да се грижим за тях. Някои неща, на мен лично са ми доста далечни и безсмислени за мен самата, но пък от друга страна започнах да благодаря на вещите, с които се разделям, така че вярвам, че всеки ще намери за себе важните неща в метода konmari.

(Visited 1 510 times, 1 visits today)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply