Beauty

Bullet Journal 101

януари 26, 2019

 

2019 е третата поредна година, в която си правя Bullet Journal. Това, което най-вече забелязвам е, че от година на година самата ми тетрадка става по-красива и организиранa, писането в нея по-лесно и вече имам секции, които повтарям, защото ми харесват.
Вече съм писала какво научих от Bullet Journaling, но сега искам да ви покажа, какво най-много ме радва, кои са секциите, които повтарям и за какво го използвам най-вече.


Най-любимото ми във воденето на такъв журнал/тефтер е рисуването и писането. Цялата процедура по разграфяване, нарисуване и въображението, което изисква ме прави доста щастлива и ми дава възможност да си вкарам креативнатаенергия в нещо ползотворно. А да се поглезя още повече докато бях в Гърция си закупих няколко писалки на Tombow в различни цветове, които са страхотни и правят разкрасяването на тефтера доста лесно. От миналата година съм решила да имам колкото може повече цитати в тефтера, така че с различните цветове се получава чудно!
Секциите, които винаги слагам са главно списъци и цели.
Целите ми за цялата година – обикновено пет или шест големи цели, които да имам черно на бяло, и към които да реферирам, когато си поставям по-малките цели за месеца.
След това имам Goal Breakdown, който е на месечна база, така в този формат мога да следя какво съм свършила през месеца и какво е било отложено и така да мога да се фокусирам, без да пропускам нещо.
Секцията за monthly appreciation започна миналата година, тъй като вярвам, че трябва да се фокусираме върху позитивните неща в живота. В тази секция в края на всеки месец записвам по-две изречения за най-хубавите неща през месеца или за това, което съм научила или за което съм благодарна.


След това имам списъци – с местата, които искам да посетя, с книгите, които съм прочела и с филмите, които сме гледали.
Тази година си направих и Cleaning Schedule – където съм разделила тасковете за чистене на къщата на дневни, седмични, дву-седмични, месечни и годишни. Например – всеки ден си оправям леглото, веднъж на седмица сменям хавлиите в банята, веднъж на месец чистим кухнята из основи. Тази идея ми дойда от проучване и разглеждане на други Bullet Journals и е доста интересна за тракване на какво-кога трябва да се направи.
Последната секция е с цел минимализъм и разумно пазаруване. Едната и част е План и ревю на капсулния гардероб, където записвам какво съм носила най-много през даден сезон и от какво съм установила, че имам нужда. В секцията Wish list имам разделение- за мен и за дома, където записвам какво желая – например crock pot за вкъщи или пък перлени обеци за мен.

След тези големи и общи секции имам месечен план, където слагам календар, месечни цели и месечни фаворити, преди да сложа всяка седмица разделена на дни със съответните неща за правене и срещи.

Цялата тази хамалогия я правя веднъж на година и после на месечна база. Като използвам журнала за планиране на живота, следене на цели и едно място за всичко, което си мисля, гледам, слушам, искам и правя. Фокусирано е по-скоро върху живота извън работа- блог, срещи с приятели, места, на които ходим и тн. Така в края на годината имам цялостна картинка какво се е случило, за какво съм благодарна, какво съм постигнала и какво не съм, защото целите ми са се сменили. Никога не съм била човек, който е постоянен достатъчно, за да води дневник, но Bullet Journal е доста лесна и интересна система, която ми харесва, защото мога да я правя каквато си реша.

Кои са вашите секции и списъци, които присъстват в Bullet Journal?  Харесва ли ви идеята или е прекалено много работа за един тефтер?

(Visited 953 times, 1 visits today)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply