DIY

Bullet Journaling и нещата, на които ме научи

ноември 5, 2017

В края на миналата година започнах да си водя bullet journal. Няма да ви обяснявам какво точно е това, защото има безкрайно много видеа как да започнете, как да го организирате и как да го направите красив. Васи има много полезна статия с обяснение Какво е bullet journal. 

А след като и аз изгледах безкрайно много видеа, водейки се тренда, създадох моя bullet journal от декември миналата година, но го организирах за цялата 2017. Имах толкова много идеи, защото исках да е супер красив, много подреден и перфектен. Дадох сума пари за различни химикали, стикери, цветно тиксо, калиграфски химикали, общо взето се бях фокусирала върху какво трябва да притежавам за да си направя този органайзер, а не върху идеята му – да е лесен, бърз и адекватен инструмент за планиране и водене на записки. Всичко това защото в повечето видеа и постове bullet journal е произведение на изкуството, с красиви шрифтове, рисунки, прави линии, невероятна красота…

Аз старателно прекарах цяла вечер, създавайки моя bullet journal – ключ , съдържание, цели за живота, планове за живота, списъци, brain dump, всичко което пишеше из интернет, като търсиш bullet journal. Целта ми беше да имам всичко на едно място – дневник, планер, място за записване на бележки, място за положителни мантри, планиране на блог постове, напомняния, организиране на живота ми …. всичко в едно в малък черен бележник.

Но опитът ми с реалността на bullet journal ме научи на няколко неща …

Колкото и да искам да съм подредена и еднаква, всеки месец е различен, а точно тази гъвкавост е красотата на bullet journal. 
Bullet journaling превръща празен тефтер в това, което искате и, от което имате нужда и можете да го персонализирате и променяте през цялото време. Красотата на bullet journal е, че го правите сами  за себе си и можете да го направете да работи за вас! За да бъда честна, променях по нещо почти всеки месец и се учих от продишния, за да успея да съм по-адекватна и да ми по-лесно. Но така е и в живота, учиш се от опита си, оптимизираш, променяш се и се стараеш всеки следващ ден да е по-добър от предния.

Целите ми се променят с течение на времето.
Едно важно нещо, което осъзнах и приех, е, че целите и желанията се променят с течение на времето. Да си водя дневник за цяла година,  действително ме научи на това. Започнах с годишни цели в началото на 2017 г., но с течение на времето се случиха много неща и някои от целите, желанията и интересите ми се промениха. Това означава ли, че не проследявам плановете си – не мисля. Това означава, че се развивам и за една година имам различни приоритети и идеи, които преди една година дори не съм мислела, че съществуват. Животът е постоянна промяна и ние трябва да го приемем и да очакваме бъдещето с широко отворена душа.

Съвършенство не с моето нещо… и няма нищо лошо в това!
Винаги съм искала красотата да присъства в живота ми, да създавам невероятно красиви и съвършени изображения, да творя толкова добре,колкото съм виждала други да го правят, да създавам перфектни неща. Но не мога. Краснописът ми е ужасен, и колкото и усилия да полагам не може да бъде перфектен, равен и красив. Това ме подлудяваше супер дълго време, но в крайна сметка го приех и осъзнах, че просто това съм аз. Не зависимо колко курсове за калиграфия да изгледам онлайн и колко различни химикала да си купя, не мога да накарам ръката ми да прави нещо, което не и е присъщо. Да, имам подбрения и научих много, но крайният резултат е далеч от перфектните почерци и невероятно изрисувани страници, които съм намирала онлайн. Не се отказвам да се подобрявам, но осъзнах, че не трябва да се фокусирам толкова на крайния резултат, а на самото пътешествие и процесът на учене.

Да пиша bullet journal,  е отражение на личността ми и ме научи на много за самата себе си.
Така е. Да имаш едно място, в което записваш важни неща в продължение на цяла година е отличен инструмент, чрез който проследяваш навиците си (макар и никога да не съм завършвала месечен habit tracker), записваш постигнатото и планираш това, което искаш да се случи. А дали ще се случи, това зависи само от времето, обстоятелствата и самата мен.

Но най-вече bullet journal ме научи, че няма значение колко красиви химилаки, калиграфски инструменти или цвята тиксо имам, това, което ме прави щастлива е да се върна месеци назад и да видя как съм израснала, колко съм се променила и колко много спомени съм съхранила в една тетрадка.

 

(Visited 1 321 times, 1 visits today)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply