Happening Now Quotes

Как да бъдем по-организирани… стъпки за разгадаване на мистерията

март 17, 2017

Не съм особено подредена, да не кажа, че съм разхвърляна, но напоследък полагам повече и повече усилия да организирам себе си, нещата си и живота си като цяло. Не става от веднъж, но с малки и постоянни стъпки има напредък (макар и лек). Искам да споделя няколко трика, които съм открила, не толкова за да давам съвети, а по скоро да споделя какво съм научила и да имам черно на бяло точки, които искам да въведа в живота си.

list1. To do lists. Да си направрим списък с нещата, които трябва да направим през деня или през седмицата е първата тактика. Така нищо няма да убегне или бъде забравено. Изглежда леко глупаво да станете в събота и да започнете –пусни пералня, изглади дрехите, дай сакото на химическо… но така знаете какво стои пред вас за този ден и реалистично какво можете да изпълните. Аз лично дори си приоритизирам задачите, за да знам кое ми е по-важно. Това, което не е, може да остане и за следващия ден.

2. Shopping lists. Не отивам в магазина без списък с опорни точки. Най-често такива списъци използвам в супер маркета, но в началото на всеки сезон, когато сменяме гардеробите винаги е хубаво да набележим какво ни трябва и да пазаруваме по списък и за дрехи, бижута или козметика, все пак без опорни точки можем да залитнем в купуване на ненужни неща или да забравим нещо важно.notebook1

3. Notes and diary. Хората са го казали – глупавите помнят, умните си записват. До скоро винаги бях с химикал и тефтер в чантата, но напоследък съм се дигитализирала. Използвайте телефоните си или си вземете сладко малко тефтерче, когато нещо ви е интересно или искате да го запомните, просто си го запишете. Така ще оставите повече свободно място на хард диска си (този от сиво вещество с гънки) за по-важни неща от това как се казваше този цвят червило или заглавието на онази книга, която трябва да прочета.

4. Clean inbox. Това ми е нещо задължително. Не мога да съществувам ако имам светещи и неотворени мейли. Напоследък получавам десетки мейли всеки ден и не чета всичко, но отварям и флагвам тези, които са ми важни за прочитане по-късно или трия тези, които са спам.

closer5. De clutter. Не дръжте неща, които не ползвате. Няма смисъл да сме зарити с един куп дрехи, козметика или каквото и да, които да пълнят дома ни, и да не ги изолзваме. Хубаво е веднъж или два пъти на година да минавате през нещата си и да разчиствате – подарявате, изхвърляте или носите на вилата, това, което вие не ползвате.

Един трик:

В началото на сезона, когато сменяте гардероба от зимен на летен (или обратно), сложете всички дрехи на закачалки и обърнете закачалките отзад напред, тоест кукичката да идва отзад, а не да се закача отпред. Всеки път, когато носите нещо, изваждайте и закачалката, когато го слагате обратно и я обръщайте да бъде закачена нормално. Така в края на сезона, ще знаете какво сте носили (всички закачлки с дрехи закачени отпред назад, както и това, което не сте обличали – закачалките в оригиналната обърната позиция). И нали знаете, ако не сте го носили цял сезон…най-вероятно няма да го облечете пак.

Два пъти на годината (на 6месеца) минавайте през козметиката и вижте на какво е изтекъл срокът на годност. Можете да си записвате кога сте го отворили на малко стикерче отдолу. На всяка опаковка има обозначено колко му е годността. Особено за козметика която има контакт с кожа или се отваря, следете срока на годност

6. Finances – това е точката, по която най-много имам проблеми. Казват, че може да се живее с 2 и с 200, е и с 2 moneyмилиона да е, пак ще ги изхарча. Има чудесни апликации за телефона, които следят бюджета ви, но трябва постоятнство и да се вкарват разходите всеки ден. Аз лично предпочитам да имам няколко сметки и да си разпределям финансите така – кеш само за малки разходи, всичко останало през картата за харчене- храна, козметика, дрехи, билети за кино. ИКЕА (да това си е отделна графа в нашия бюджет) Така в края на месеца знаете за как и за какво са отишли финансите и колко са останали в картата за нехарчене.

7. Organize your wardrobe – организираният гардероб е ключ към по-добрата визия. Например – моите тениски са по цветове от бяло до черно. Саката са в едната част на гардероба, роклите в друга, панталоните по цветове в едно чекмедже. Опитвам се (често неуспешно) всичко да си има място и да си отива на това място, така сутрин като станете няма да губите много време да търсите нещо, което сте сложили в другото чекмедже, ей така по грешка.

8. Keepbag your handbag clean. Както писах вече, чантата ми е част от мен и много често е сравнително разхвърляна (като мен) Старая се на седмицата веднъж да я чистя и организирам, защото ако не го правя, а само тъпча в нея стигам до ситуацията, в която си търся ключовете по 15 мин пред вратата. Какво ми помага- малки несесерчета и/или чанти с повече джобове. Така имате едно несесрче с гримчета, друго с лекарства (нурофен и хапчета за гърло имам аз винаги в чантата ми), портмоне, малко пликче за слушаки, джоб за телефони и малко джобче за ключове. Така всичко си има място.bed

9. Make your bed. Това е чудесна стъпка, с която за започнем организацията. Забелязала съм, че когато леглото ми е оправено, стаята ми изглежда по-подредена и организирана. Така с една малка стъпка, която отнема не повече от 3 минути постигаме огромен ефект. Плюс да си оправям леглото, поне мен, ме учи на постоянство, нещо, което много ми липсва.

10. Stay organized. Не разхвърляйте, това е най-лесното нещо. Но е много по-лесно да се каже (напише), от колко да се изпълни. Постоянство му е майката, и колкото по-постоянни сме в организацията и слагането на нещата по местата, толкова по-лесно ще ние и толкова по-малко време ще губим за подреждане и организация. 🙂

*всички снимки са от Pinterest

(Visited 4 569 times, 1 visits today)

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Nina Vasiljević октомври 14, 2014 at 8:24 am

  Много ама много ми хареса постът ти!

  • Reply petpanda октомври 14, 2014 at 9:02 am

   Мерси, Нина!!!! 🙂

 • Reply Teia Ted октомври 14, 2014 at 8:35 am

  Обувките пропусна 🙂

  • Reply petpanda октомври 14, 2014 at 9:02 am

   Абе там положението е малко по-различно 🙂 хихи

 • Reply Sincerely, Christine октомври 14, 2014 at 8:55 am

  Страхотен пост със страхотни съвети (някои от които малко трудни за изпълнение от леко разхвърляната аз) 🙂

  • Reply petpanda октомври 14, 2014 at 9:03 am

   И на мен ми е трудно с някои… и от време на време животът ми е хаос, но ми помага да си ги припомням. Някой ден…. 🙂

 • Reply Пирина октомври 14, 2014 at 9:16 am

  Скоро (от около година) започнах да правя тези разчиствания на дрехи и козметика и ако не знам на момента какво да ги правя, направо изхвърлям, защото иначе си мисля, че имам всичко, а в крайна сметка нося само 5 неща. Адски полезно е и някак пречиствате не само гардероба си. Аз се чувствам облекчена след подобна операция, хахаха.

  • Reply petpanda октомври 14, 2014 at 11:26 am

   Абсолютно съм съгласна за пречистването!
   Още ми е малко трудно, но наистина е полезно. Сега за първи сезон правя това със закачалките, да видя какво наистина нося и какво не. Десйтва!

 • Reply Krasimira Petrova октомври 14, 2014 at 11:52 am

  Аз бих добавила и подреждането/разчистването на компютъра, лаптопа, телефона или каквото там мобилно устройство ползвате. Личен пример не мога да дам, защото постоянно запазвам разни неща, които да прочета по-късно и не стигам до тях, снимките ми не са подредени, десктопа го разчиствам най-често, защото иначе там слагам каквото ми падне. Няма да казвам обаче, че имам над 50 отворени таба в момента, свързани с работата ми и така и не успявам да ги затворя всичките, защото постоянно изникват нови, които искат внимание 🙂

  • Reply petpanda октомври 14, 2014 at 12:20 pm

   Краси, това си е цял отделен пост материал! 🙂

 • Reply Anna октомври 14, 2014 at 3:13 pm

  Аз постоянно изхвърлям дрехи и обувки. В последно време започнах да ги връщам в H&M. Много добра инициатива! Даже ме е яд, че не съм знаела по-рано. Имам обаче друг проблем и това със закачалките няма да проработи. Качила съм едни килца и съм адски убедена и мотивирана да ги махна. Тези килца обаче са почти 2 номера разлика в дрехите. Имам си чуден гардероб за стария размер и така се оказва, че последните сезони всичко се вади, подрежда и разглежда.. и пак се прибира необлечено. Чуденката ми е дали ако ги раздам ще означава, че съм се примирила и минавам в друга категория:))) или ако ги запазя ще са още един стимул за връщане към комфортните килца… драма, драма :)))

 • Reply Anna октомври 14, 2014 at 3:20 pm

  Колкото и да се опитвам да подреждам и организирам,( което май не ми е най-голямата сила), винаги има едни неща като обувки, бижута и чанти, които не подлежат на ред и лесно намиране. Често това води до тоталното им забравяне и купуване на нещо със същия смисъл и функция.

 • Reply pantera666 октомври 14, 2014 at 6:30 pm

  Страхотни съвети!Аз считам себе си за много организирана, но чак сега заблеязах, че т.4 ми е мания.Пощата ми да е разхвърляна – направо ме побърква 😀
  А разчистването на дрехи и козметика направо действа пречистващо :))

 • Reply Диляна Табакова октомври 14, 2014 at 9:20 pm

  Редовно правя почситване на гардероба си и откакто има инициативата на H&M съм върнала изключително много торби. Защото за да има място за нещо ново, трябва да изхвърлим старото :)) Много мотивиращ пост бих казала, да си организиран определено изисква тренинг и постоянство :))

 • Reply Maggie октомври 15, 2014 at 11:07 am

  Страхотен пост! 🙂 Замислих се над доста неща, които трябва да почна да правя. Това със закачалките мисля да го приложа този сезон, все се хващам че нося само 10-ина дрехи, а другите седят.

  • Reply petpanda октомври 16, 2014 at 3:23 pm

   Това със закачалките действа! Наистина 🙂

 • Reply Pink Flower октомври 18, 2014 at 7:05 pm

  Страхотен пост!
  За това с леглото съм съгласна на 300% + че ужасно мразя леглото ми да е неоправено, когато не спя. Сякаш цялата ми стая е с надолу главата.

  • Reply petpanda октомври 19, 2014 at 12:27 am

   Нали?? Има и други като мен, това е толкова хубаво!!! :)))

  Leave a Reply