Travel and Places

Vlog | Гръцка ваканция : Част 1 – Метеора

юли 28, 2016

Реших да споделя някакви малки детайли от ваканцията ни тук, като споделя и влогът от това чудесно пътуване.

Тази година бяхме в Гърция. На мен ми е за първи път. До сега не бяхме ходили на почивка там и очакванията ми бяха много големи. Крайната ни дестинация беше Василики, на остров Лефкада, но по пътя се отбихме до Метеора, който всъщност е темата на този блогпост. За Лефкада и всичките красоти на острова, ще има отделен пост и влог в канала, така че скоро и за това… А сега да се запътим към Метеора.

Пътят до там е много хубав, и ако изключим чакането на границата, което беше около 40 мин, не се усеща. Ние тръгнахме към 9:30 сутринта и в 16:30 бяхме вече настанени в хотелчето. sofia to meteora

За мен Метеора никога не е била някаква must-see дестинация, но тъй и тъй минавахме от там, решихме, че трябва да го видим. И добре, че направихме така! Определно това е едно от най-специалните места, на които съм била. Няма да разказвам история, как, къде, и кой, защото има цял интеренет за това, а и статията в Wiki  e много подробна, а ще разкажа мен какво ме впечатли. Това място е изключително вдъхновяващо и зареждащо, защото носи някаква много специална енергия.

Градчето Кампака/Калабака, което е най-близко до Метеора е много китно и приятно. Ние спахме в хотел, който не бих препоръчала, тъй като леглата бяха много неудобни и беше доста шумно, но пък локацията и гледката бяха прекрасни. Но ето контакти ако имате нужда – Hotel Rex

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За хапване горещо препоръчвам ресторант Метеора, който е точно в центъра и е първият, който се вижда на влизане в града. Прекрасна храна, страхотно обслужване и чудесна атмосфера! Определено Foursquare не ни подведе с избора на място за хапване. А за закуска има чудесна пекарна точно в центъра до кръговото, не знам как се казва, но спанакопитата беше доста добра!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Варлаам погледнат от Големият Метеор

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Св. Стефан

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Големият Метеор

Турстическа информация

И сега за самите манастири… те са общо 6, като ние обиколихме най-интересните и лесно-достъпни три. Искам да отбележа, че като велзеш в едно, все едно си видял всички, тъй като няма съществени разлики. Изчетох някакви хора, които са обиколили всички 6, но с ръка на сърцето мога да кажа, че след втория вече нямаше нищо ново.

Ние влезнахме във Варлаам, Преображение Господне или Големият Метеор и Св. Стефан, като първоначалната ни идея бе да влезем само в последните два, но Варлаам е по пътя за Големия Метеор, и бих казала, че на мен ми хареса най-много – имаше най-красивата църква.

Стълбите към Големият Метеор са изсечени в скалата

Стълбите към Големият Метеор са изсечени в скалата

Църквата в Големият Метеор

Църквата в Големият Метеор

За да влезеш вътре в манастира трябва да се изкачиш, или да слезеш и после да се изкачиш по стълби, като броят им в различните манастири е различен. Входът за всеки е по 3 евро за всеки манастир, които се плащат на входа след всички стълби. Ако жените са панталон или им се виждат раменете на входа дават нещо подобно на престилки, с които да се увиете или да си завържете на кръста. Не е най-приятното нещо, особено ако навън е 39 градуса, както беше когато ние ходихме. За това препоръчвам да се ходи по-рано сутринта, манастирите отварят от 9, така че от 9 до 11 може да се обиколят два различни манастира без да се пукяса от жега.

Щастливи туристи

Щастливи туристи

Голямият Метеор погледнат от Варлаам

Големият Метеор беше много интересен, защото вътре има създадем музей и нещо като изложба – има огромна кухня, в която са изложени стари чинии, грънци и посуда; има и много интересна изба, в която монасите някога са правили вино; има кът за дърводелство; като цяло е най-голям и най-въздействащ, но има и най-много хора, които го посещават. До манастира се стига по около 100тина стълби нагоре и надолу, които са изсечени в скалата. Не е страшно, но в 12 на обяд е доста потно изживяване стигането до там и връщането обратно, защото първо се слиза в подножието на скалата и после се изкачва нагоре, така че ина отиване и на връщане има слизане и изкачване.

Варлаам ми беше най-интересн, може би защото беше първият, в който влезнахме, а и нямаше почти никакви хора. До него се стига по стълби и малък мост, стълбите бяха доста нови и никак не страшни, пише че са 200тина, но на мен не ми се сториха толкова много. Във Варлаам беше най-красивата църква, която беше със страхотно изписани икони и цялата в златен обков.

Св. Стефан е най-леснодостъпния, като за да се стигне до него се минава по мостче. Гледката от него е страхотна, защото се вижда цялото градче, но като цяло не е кой знае колко спектакулярен отвътре.

Самичък нависоко

 Съветите на Принцесата

Ако трябва да дам съвет за по-приятно прекарване, то би било само свързано с жегата там. Носете си вода, имайте някаква шапка или шал да си увиете глвата и сънскрийн и слънчеви очила задължително ако ще ходите през лятото. Също така, удобни обувки – чорапи, както ме преметнаха, не са задължителни, но ходенето и катеренето е доста и е хубаво да сте с нещо удобно на краката, пък било то и сандали.

Позирам с най-новите тендции в манастиро-туристическите одежди

Позирам с най-новите тендции в манастиро-туристическите одежди

 

За повече инфо и въздихания по красотите, гледайте влога в канала ми в YouTube.

 

(Visited 698 times, 1 visits today)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply