DIY DIY & Crafts Wedding

Булка: Направи си сам

януари 20, 2016

wedding gifts 2

Още един булчински пост. Дано да не ви омръзнат, но пък отдавна не съм правила булчински пост, особено покрай Коледа… Този път ще говорим за do it yourself или DIY-проектите, които направихме за сватбата. Освен мега-лепенето на дантела и канап по буркани, което беше доста времеемко другите две неща, които направих за сватбата собственоръчно бяха подаръчетата за гостите, и всички хартиени изделия – покани и имена и номера за масите.

Подаръчета за гостите

Традиция, която хем ми харесва, хем е супер трудна, защото обикновено всичко, за което се сетя беше или прахосъбирачка или вече преекспонирана и използвана на други сватби идея (например – магнитчета със снимка или имената, бутилчица алкохол със сладко етикетче, медчета, бонбонки в кутийки и тн…. да не говорим за кристални фигуринки от сорта на мечета, лебедчета, буболечици и тн.)

След много, много мислене, идеята ми беше следната – повечето хора дори не си взимат подаръчетата, така или иначе, а тези, които ги вземат се чудят какво да правят с тях и къде да ги сложат, така че искахме да е нещо малко, оригинално и да има някакво значение. За това гениалната ни идея беше да направим малки сърчица от полимерна глина, които да могат да са мултифункционали – който иска да ги превърне в магнитче за хладилник, който иска да си ги направи играчки за елха, а който иска да си ги остави на рафтче някъде за спомен.  И така идеята ми бе одобрена от момчето и китайската манифактура започна.

Около 130 сърчица направихме от 2 пакета бяла полимерна глина от Плесио. С две думи процесът на направа беше – разточване на голяма топка глина до около половин сантиметър, след това върху нея разточаване на дантелена покривчица, за да се отбележи върху глината на места, и разточената глина се реже със сърцевидна формичка за курабийки. С момчето измислихме да направим дупчица, и да вържем канапче на панделка, ей така за разкош, а от задната страна на сърчицето напечатахме СП (Сашо и Петя) с малък печат, който Александър направи от тел. И така, след около два дни точене и щамповане, два дни съхнене, един ден връзване на канапчета имахме 130 чудесни сърчица, всички различни, всички направени от нас и кое от кое по-хубаво. Естествено не всички бяха перфектни, но това им е хубавото, че като и в живота малките несъвършенства ги правят по-истинкси. wedding gifts

Хартиени красоти

Другия гранде проект бяха поканите. Те бяха доста лесни за правене, но отново много времеемки. Стилистиката отново и тук е доста винтидж – картон, дантела и канап. Самите картички и пликовете ги взехме от магазин Слънчоглед. Те идват в пакети по 20, ако не ме лъже паметта, има най-различни цветове и размери, може да са със заоблени ъгли или не, абе има огромен избор и имат онлайн магазин с всички видеове ето тук. И така след като имахме готова база, красотите дойдоха някак естествено – залепихме по 4 лентички дантела отпред, и завързах самата покана с канап на панделка. Дантелата беше доста сложна акция, защото се оказа, че метър дантела е доста парички, особено тази, която ми харесваше -плетена винтидж дантела, така че бюджетно минахме с по-тънка, която също е много красива, разликата между 4лв и 0.40лв на метър си указа влияние при избора, но за една покана отиват около 30см дантела, тъй като исках да има отгоре и отдолу. Двете места с чудесна дантела са в центъра на софия, едното е на ъгъла на ул. Цар Асен и Кърниградска (или Денкоглу, че винаги ги бъркам), а другото е на уличката между пл. Славейков и Пощата. Не са от евтините, но пък има жесток избор.

И така, отгоре поканите са готови. Вътрешността, или същинската покана напечатах сама, принтирах на хубава бяха хартия, отново от Слънчоглед, и нарязах с „рошава“ ножица, за да придадем винтидж дъх и след като се отвори поканата. На пликовете залепихме малко картонче, отново отрязано рошаво и с малко перфорирано сърчице. На него бяха написани имената на получателите. Всичко лепихме с едно много лесно бяло лепило Pritt, което като изсъхне става прозрачно, но е издържливо и може да лепи както хартия, така и дантела. Много по-лесно от колкото с пистолет с горещ силикон.

wedding invitataion 2 wedding invitation 1

С подобен стил бяха и картичките за места на гостите и номера на масите. Залепена дантела и бяла хартия напечатана с имената и номерата. Самите картончета бяха абсолютно в тон с поканите, отново от Слънчоглед. Имахме шрифт, който използвахме навскяъде, за всичко свързано със сватбата от 1001 Fonts, някак си този детайл синхронизира всичко.

wedding placecards and table numbers

Съвети:

С две думи, ако ви се занимава, да си правите сами поканите безкрайно море от идеи има в Pinterest, aз имам няколко сватбени борда, в които пинвах идеи. Аз лично разглеждах десетки, стотици и хиляди различни идеи преди да започна. След като главата ми беше пълна и имах някаква бегла представа какво искам, пообиколих да видя какво мога да намеря – Слънчоглед, кинкалерии, магазините за платове около Женския пазар в София, няколко малки случайни магазина и онлайн магазини.

Винаги взимайте по малко повече от колкото си мислите, че ще ви стигне. Например с дантелата, аз трябваше да ходя три пъти да купувам дантела, защото първия път купих само малко за тест, втория нямаше от тази дантела, която бях купила, макар да ми хареса теста, и купих малко по-различна, тя свърши и се наложи да отида до магазина трети път, за да купя отново, но се оказа, че няма втората, но има първата и се върнахме на нея. Така имаме два различни вида дантели на поканите, но не мисля, че някой е забелязал това. (дано!)

Не се вманиачавайте много. Всичко DYI e чудесно и красиво, но когато трябва да го направите в 120-130 бройки, няма как всяко едно ръбче да е право, всяка една дантела да е идеално изрязана и всяка една панделка вързана като предишната. Аз се бях амбицирала всичко да е еднакво, равно и перфектно, но след няколко десетки залепени дантели спря да ми пука и просто исках да приключа. Все пак трябва да изглежда добре, просто няма как да е мега-хипер-идеално-перфектно. А и това, което ме успокои е, че поканите се дават на всеки по отделно и никой няма да тръгне да пита приятел „Абе, твоята дантела на 4 или 4.3 см е от ръба на поканата?“.

Последен съвет е – не оставяйте за последния момент! Недейте! Взмете помощ – кумата, шафекрите, майките, и направете всичките проекти предварително поне месец или две седмици преди сватбата. Може да е трудно, защото до последния момент ще има хора, които не са потвърдили, но недейте да чакате, направете и за тях картички и ако не идват, не ги използвайте просто. Ние с момчето и една приятелка лепихме имената на картончетата два дни преди сватбата, и беше доста натопорчено и изнервено, Няма защо да си го причинявате.

В заключение на DIY темата ще кажа, че е страхотно и много приятно да си направиш всичко сама, от една страна го правиш така както ти искаш, а от друга, мен специално, DIY работата ме успокояваше от цялата друга изнервена организация. Знам, че много от вас не биха се навили, но ако имате нужда от съвет или мнение, съм насреща и ще се радвам да помагам!

 

(Visited 4 284 times, 1 visits today)

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply мартин минчев май 6, 2017 at 9:15 pm

    сватбени покани
    Много ми допадна

  • Leave a Reply