Wedding

Булка: Декорация и букет

ноември 26, 2015

P&A-1

Решила съм да споделя и няколко детайла от украсата на сватбата ни. Защо… ами защото, когато разказвам какво и как съм направила на приятелки, много от тях ми казват, че ще им е много полезно ако го опиша в блога. Така че сега на кратко – какво и как направихме с момчето. Отварям скоба – не съм сватбен агент, декоратор или артист, просто обичам да правя неща с ръцете си, за това всички съвети са лични.

Бяхме решили да си правим всичко сами, от една страна, защото не ни се даваха 2 до 5 хиляди лева за украса,  от друга, защото за нас значи повече това, че сме докоснали всичко, измислили сме всичко и макар дантелката на буркана да не е перфектно залепена, или пък розичката от едната страна да стърчи повече от другата, важното е, че всяка дантелка, всяко бурканче и розичка е била докасната от нас с много любов и грижа.

Декорация по масите…

За вазички използвахме буркани, на които залепихме дантела и вързахме с канап. Общо имахме около 100 буркана, като всеки беше различен. Необходимите неща, които ни трябваха за бурканите бяха – буркани (които събирахме от доста време), едно перде, което използвахме за дантела, канап и пистолет с горещ силикон. Общия разход за вазичките/буркани беше около 5 лв. В някои от бурканите сложихме свещи, големи и по-малки бели свещи, които най-евтино намерихме в Метро.

За покривки използвахме тишлайфери от дантела, които отново бяха едно перде, което намерих в секънд хенд. За по-стабилни тишлайфери намерих много приятни ленени покривки в Джъмбо, от една покривка излезнаха около 4 тишлайфера. Общо за тишлайфери разходът беше около 40 лв. На булчинската маса използвах ръчно плетени покривки, които са ми чеийз (??) от бабите и прабабите ми, така и те бяха с нас на сватбата, макар и не тялом.

За плейсмат, или украса под чиниите използвахме едновремешните хартиени дантелки за под кекс. Намерих ги в най-различни размери в една книжарничка на Ангел Кънчев и Гладстоун. Много интересно се получи. Общ разход за всички дантелки под чиниите и малки дантелки, които използвахме за украса над дансинга – 20 лв.

По масите нахвърляхме и сърчица, които ръчно перфорирах няколко вечери от вестници и различни хартии. За екстра романс. Гледах подобни на тези по разни сайтове, но с малко търпение и едни перфоратор с формата на сърце успях да сътворя сърчица в нашите цветове за нулев бюджет.

Цветята взехме от едни прекрасни и мили хора в Младост на много добри цени. За всички цветя на масите, булчинския букет и всякакви цветни украси използвахме 120 бели рози, 70 стръка бели спрей рози, 4 връзки гипсофил и една връзка зелени листа.

Булчинският букет беше просто от 19 бели рози, като дръжката бе обвита със зебло и дантела. Беше лек, удобен и много семпъл. Все мои цели, когато говорим за булченски букет. Направихме го с кумата за има няма 15 минути, което също беше плюс, а белите рози траят много, много дълго време без да мръднат. Зеблото е от малко магазинче зад Халите, и го намерихме много късно.

За фон за снимки и фон на дансинга с момчето направихме „парцалено чудовище“, както той го наричаше – на въже, завързахме множество бели ленти от различна материя – дантела, бял тензух, бял сатен, още дантела и още малко дантела. Целият проект беше може би едно най-скъпите неща, тъй като отидоха няколко пердета от секънд хенд там, но пък се получи много ефектно на снимките.

Май това е всичко, което сътворихме. Ако трябва да повторя може би отново бих си направила всичко сама, но бих си взела човек, който да е на място, който да подрежда и украсява, защото в нашият случай трябваше да украсим ресторанта няколко часа преди сватбата (тъй като решиха, че искат да работят за обяд?!? което бе безумно, но все пак се справихме). Или друг съвет е – да има още един човек, който да знае какво ви е точно в главата, как искате всичко да е подредено и кое след кое следва, защото ако това сте само вие – ще си чуете името няколко стотин пъти.

В следващия пост ще ви споделя как направихме другата част от декорацията – картичките за места, номерата на масите и подаръчетата за гостите. Отново всичко бе ръчно направено с много сърце и любов… така че, stay tuned, както се казва….

Ако имате нужда от повече детайли или съвети, с радост ще помагам, защото след като веднъж съм била булка, вече тотално мога да влезна в положение на всяка бъдеща булка. А бъдещите булки имат нужда от много помощ.

P&A-3 P&A-4 P&A-16 P&A-17 P&A-23 P&A-456 P&A-536

(Visited 2 784 times, 1 visits today)

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Булка: Направи си сам | PetPanda Blog януари 20, 2016 at 9:01 pm

    […] do it yourself или DIY-проектите, които направихме за сватбата. Освен мега-лепенето на дантела и канап по буркани, което беше доста времеемко другите две неща, които […]

  • Leave a Reply