Advertising Happening Now

5 начина да бъдете успешни в работата си

септември 15, 2015

 

 

Не се смятам за най-организираният, успешен или невероятен човек на света, но напоследък повече и повече се замислям какво съм научила за всички години колеж, университет, блогаване и работа, и какво правя, за да си направя живота на работа по-лесен и по-организиран. В интерес на истината, във всеки даден момент имам пълен списък със задачи, поне на два-три фронта, така че винаги е интересно. Ето пет съвета, които мога да дам, и съм давала на приятелки с неща, които ми помагат на мен самата.

1. Научете се да приоритизирате правилно.

– Често съм се чувствам претоварена с работа и имам толкова много задачи, които карат дори Google Calendar-а ми да се чувства уморен. С цел да свърша всички задачи, без да трябва да ми слагат риза с дълги ръкави, които се връзват отзад се научих да приоритизириам. Имаше една велика книга, която четох – First Things First, в която се говори за четирите квадранта на работни задачи – 1. спешни и важни,  2.важни, но не  спешни,   3.спешни, но не важни и 4. не важни и не спешни. Когато създавате вашият списък със задачи винаги поставяйте всяка задача в този ред. Така ще направите живота си по-лесен. И винаги започвайте от квадранта на спешни и важни задачи.

2. Научете се да казвате не.

– Аз съм overachiever.  И винаги скачам на всички възможности, отворена съм за всичко положително, което идва към мен и до някъде страдам от FOMO (fear of missing out). Но „Винаги кажи да“ практиката може ви озове в огромна каша от задачи, проекти, отговорности, обещания и услуги. Научете се да казвате „Не“ на неща, които всъщност не искате да правите. Това е трудна задача, но тя ще ви спести много неприятности. И една бонус точка към това – не обръшайте внимание и не се интересувайте какво другите хора ще мислят за вас, ако откажете нещо, особено ако имате мотиви за отказа. Ако успеете да обясните с думи прости – защо казвате не, и защо не можете или не искате да направите нещо, повечето хора ще ви разберат.

3. Научете се да слушате.

– Вашите колеги могат да ви научат на много неща. Слушайте и ценете техните съвети.

„Не, ти не знаеш всичко на тази планета. И да, винаги има място да се научиш на още нещо и да пораснеш още малко“ е мото, което си повтарям почти непрекъснато. Чуйте хората около вас и ще бъдете много по-успешни и ценени.

4. Винаги имайте следващи стъпки за вашите цели.

– Цел, без следващи стъпки е само желание. Когато искате да постигнете нещо, винаги си създавайте план със стъпки и срокове, за действие, и така ще превърнете желанието в цел с план за постигане.  И да, краен срок е ключова дума, която трябва да се употребява.

5. Бъдете организирани.

– Не на последно място, е организацията. Дори и да е организирана бъркотия, все пак е организирана. Уверете се, че знаете къде записвате вашите файлове. Поддържайте календар с вашите срещи. Имайте една тетрадка с вашите задачи и списъци със задачи. Организацията е ключ към успеха, и тя прави всички други стъпки по-лесно изпълними.

 

 

Photo source: Pinterest

(Visited 203 times, 1 visits today)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Нина Василевич септември 15, 2015 at 9:11 am

  Много точно казано!

 • Reply Eli септември 15, 2015 at 6:23 pm

  Hell yeah! Няма по-хубаво нещо от изцяло tick-натия календар със задачи и това е 🙂 Всъщност, има – почивката с коктейл в ръка, знаейки, че си tick-нала всички задачи!

 • Reply Ивайло Славчев септември 25, 2015 at 1:04 pm

  Е е, може ли толкова правописни грешки да има. Направо се отказах да чета още от първото изречение 🙁

  • Reply petpanda септември 25, 2015 at 2:19 pm

   Ух! И аз си ги видях и сега се червя и поправям.
   Винаги е странно, когато чета чужди блогове и статии откривам всичко грешно, когато чета моите си, независимо колко пъти, винаги остават грешки. Срам, срам. Съжалявам.
   Дай втори дубъл след малко 🙂

  Leave a Reply