Travel and Places Uncategorized

pLOVEdiv – заедно, по блогърски.

юни 24, 2015

Миналата събота беше прекрасна. Цветна, топла, интересна и забавна. И бих искала да ви споделя защо… ами, бяхме заедно в Пловдив.

Screen Shot 2015-06-24 at 11.09.25 AMПо блогърска линия от фондация Пловдив 2019 ни поканиха на откриването на One Design Week и разходка из Капана… и отказва ли се такава покана, няма как. Та заедно с Ана, Събина, Тошка, Васи и Роси цяла събота се разхождахме из най-стария действащ град в Европа и Европейска столица на културата за 2019. В няколко снимки ще ви разкажа какво видяхме, усетихме и вкусихме.

Както винаги, не претендирам с най-невероятните снимки на света, просто защото в такива пътешествия предпочитам да видя и да пипна, а снимането го оставям малко по на заден план. Но #учасе!

Всичко започна с дълъг и прекрасен обяд в нов ресторант в Капана, който се намира на мястото на стария Обреден Дом. Шеф-готвачът беше Испанец и ни изненада с дегустативно меню и прекрасно бяло вино. А под дегустативно меню имам предвид – 6 степенно меню в малки порции, което градираше от леко гаспачо, през домашен хляб със семена и гъши дроб върху домашно сладко от праскови и телешко с пюре от червено цвекло… Ох, да, много беше вкусно!

Докато обядвахме, освен какво е #майнаspirit (четете айляк), Цвети Керански от Фондация Пловдив 2019 ни разказа какво ще се случва в Пловдив, какви са плановете за идните няколко години и какво искат да постигнат за града като Столица на Културата на 2019. Разказа ни, че в Капана започват да се отварят нови и нови бизнеси, че вече с помощта и финансирането на фондацията са отворили десетки и ще се дава възможност да отварят още. След обяд на път за Капана минахме през изложба от One Design Week, която беше в старата Градска баня. Интересни и драматични творби бяха поместени из всички помещения на банята. Но най-много ме впечатлиха няколко дизайна на плочки от Шарка, много удачно поместени в банята. Не искам да споделям снимки на абсолютно всичко, което съм снимала от изложбите, за да не ви развалям преживяването, ако отидете да ги видите.

Разходката ни в Капана започна с биричка в Котка и Мишка, после лутане из уличките и влизане във всички малки и прекрасни магазинчета, които са отворили в Капана. Естествено посетихме и няколко галерии, които помещаваха изложби от One Design Week, като най-ми харесаха постерите от IKEA ART Event, които синхронизираха на всички графити и улично искуство, което е пръснато из целия Капан. Но все пак, най-впечатляващ беше самия дух на мясотото – млади хора, изкуство, лежерни кафенца и барчета, всички са усмихнати и приветливи. Все едно не си в България, а в някой квартал в Бруклин или Източен Лондон.

След като се шляхме няколко часа в Капана, тръггнахме за откриването на One Design Week и изложбата Being Post-Digital. Определено си заслужава посещението и ако можете да отидете следващия уикенд, горещо препоръчвам. Има няколко много добри експоната, които те карат да се замислиш върху живота и това колко сме дигитални, и какво всъщност е истинският живот напоследък – онлайн, офлайн и как се случва микс от двете.

И така, ако имате свободна събота или неделя тази седмица, палете и ходете до Пловдив. А ако сте от Пловдив – разходете се из капана и посетете изложбите, които се случват във вашия град. Определено има какво да се види, усети и опита.

blog signature

(Visited 414 times, 1 visits today)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Фабриката юни 24, 2015 at 4:31 pm

  Звучи чудесно! <3 Нямам търпение и за моята разходка по време на One Design Week там! След 2 дни тръгвам!! :))

 • Reply Eli юни 25, 2015 at 11:08 am

  Радвам се, че милият ни град ви е посрещнал типично по айляшки 🙂 За мен лично Being Post-Digital беше едно от разочарования в програмата (предхождано само от онази „ще-си-замълча-за-епитета“ на нещо с булчински рокли… За сметка на това изложбите на плакати бяха жестоки, а и ГХГ имаше с какво каже „Здрасти“ на сетивата 🙂 Не знам дали сте останали за проекциите върху фасадата на Партийния дом вечерта, но това също беше впечатляващо (въпреки очевидните софтуерни засечки, които се надявам да са били поправени, ние бяхме първия ден).

  А колкото до Капана – това е любов <3

  • Reply petpanda юни 25, 2015 at 11:12 am

   На мен Being Post-Digital, много ми допадна, но естествено въпрос на вкус и перцепция за света и изкуството.
   Милият ви град е прелрасен! аз много съжалявам, че не останахме за проекциите върху фасадата. Трябва да споделиш снимки или видео 🙂

   • Reply Eli юни 25, 2015 at 3:39 pm

    Бях с прекалено паднало чене и прехласната, че да снимам 😀 Не знам защо така ми влияят всички шарени неща…

  Leave a Reply