Beauty

#HairyGirlProblems: Лазер или да?

януари 15, 2015

От малка имам гъста къдрева коса, много вежди и мигли, за които въпросът „твои ли са си“ не ми е чужд. Но като жена с арменска кръв и следователно много коса съм запозната и с проблемите на многото коса, защото за жалост косата и миглите и веждите са чудесни, но всичкото останало окосмяване по тялото не е, а когато имаш много мигли и много вежди, имаш и много косми по цялото тяло. Та, от малка съм си космата и винаги ми е било тема табу, никога не съм обичала да говоря за това, никога не съм била достатъчно ок със себе си за да водя разговори за косми, окосмяване, премахване на космите и тн. Да, имам комплекси на тази тема, до някъде. Но… нали казват, за да се пребориш с нещо трябва да се изправиш срещу него и за това започвам този блог пост, най-вероятно ще е дълъг и подробен, защото искам да споделя някои неща, с идеята, че може да съм полезна на някой или ако има други малки космати тинейджърки, каквато съм била и аз, да знаят, че става по-добре. Ако не ви се чете за косми и обескосмяване, просто натиснете хиксчето на браузъра си сега.

Започвам с какво провокира този пост – ами, докато чаках за ежемесечната си лазерна процедура, чух 5 (да, пет) разговора на рецепционистката, да записва часове за брадичка и горна устна. И тези 5 (да, пет) разговора за има няма 10 минути ме наведоха на мисълта, че не съм само аз; че всъщност има много други жени, които си махат космите от брадичката и горната устна и в това няма нищо лошо, срамно или неудобно.

Обезкосмяване има и в моите детски спомени – започнах да си скубя космите и да ходя на козметик (след много мрънкане и с благословията на мама) когато бях в четвърти клас. Да, това означава на 10-11 годишна възраст. Първоначално беше само махане на горна устна и леко оформяне на веждите. Когато ме удари пубертета стана по-зле. Започнаха да ми избиват косми по брадичката и по-надолу по шията. Тъй като съм суетна принцеса от малка, съм пробвала почти всичко възможно за обескосмяване на лицето – кола маска на лентички, кола маска, която се топли, кола маска, която е студена, пинсетки, иглена електроепилация, конец, фотоепилация, миниепилатор, някакво нещо, което се търка по кожата и уж изтърква космите, лазерна епилация, крем депилатоар, крем, който уж прекратява разтежа на космите, крем, който уж изстънява космите… ох, май това е. Както казах имам почти 20 години стаж в космо-махането. Но, въпреки всичко продължавам да си имам косми, и те си растат и всъщност едва напоследък, след като открих лазерната епилация, виждам резултати.

Тук ще кажете- е щом си пробвала всичко, значи проблемът е някъде другаде – моят отговор е, изследвала съм си хормони щателно, давала съм стотици левове за изследвания и ендокринилози и всъщност проблемът се корени в комбинация от арменски гени и поликистозни яйчници. Тез две неща няма как да ги премахна и трябва да работя с тях.

10906198_628139093802_4787669002820030535_n

Как се справям…

За лицето и окосмяване на горна устна, брадичка, шия и бакенбарди определено разчитам на лазерна епилация. Когато бях в САЩ инвестирах огромна сума пари с много добър резултат, но лазерът убива настоящи косми, ако тялото продължава да образува фоликули, те продължават да растат. След около две години пауза, без косми, започнаха отново да се появяват и реших да потърся къде и как в София да се справя с това. Открих Picasso  тогава, сега Incanto, и от може би година и половина съм си редовна, че вече ме познават и по физиономия. А какво ще рече редовна: ходя на всеки месец и малко по веднъж, като правя пауза от май до септември, когато се излагам на слънце. Тоест за година и половина съм ходила около 6-7 пъти.

Като цени, много зависи какви зони се епилират, имат пакети и промоции, така че препоръчвам да се проучи на база нужда. Консултация с професионалист в лазерния център също е задължителна.

Сега малко инфо какво се случва при лазерна епилация, от гледната точка на човек, който ляга на масата, не съм специалист по никакъв начин, просто споделям опит…

Лазерът не боли (аз имам висок праг на болка, но в сравнение с други методи на обезкосмяване, лазерът не боли) Чувството е като леко ощипване/опарване. Машините, които използват в центъра на Incanto духат студена струя въздух, която охлажда кожата, което прави процедурата по-безболезнена. С две думи: лягаш на масата, слагат ти едни тъмни очила на очите, включват лазера и ти чуваш „бип, бип, бип“ на всеки лазерен импулс, усещаш студен вятър и леко обождане/опарване с всяко бип. Принципно в зависимост от мястото и космите нагласят лазера на различни сетинги, но няма да влизам в детайли и цифри, просто знайте, че има различни възможности в зависимост от цвета и плътността на космите. Колкото са по-гъсти, черни и дебели, толкова повече боли. И пак казвам, не е болка, а по-скоро ощипване лекичко. Цялата процедура за лице е около 10 минути. Преди процедурата мястото, което ще се епилира трябва да се почисти добре, а след процедурата освен почистване с мицеларна вода, се намазва и с дефламол или друго подобно лекарство.  Местата, които се епилират с лазер не трябва да се излагат на слънце, или трябва да са с намазани с SPF50, дори и през зимата. Друго важно нещо е, че ако се подлагате на лазерна епилация не трябва да махате от корен космите, които остават, защото така им нарушавате цикъла на растеж.

Какво се случва след процедурата… Много хора, включително и аз преди, очакват да е като кола маска – бип, бип, бип и идеално обезкосмено, гладко и безпроблемно. Ами… не е така. След самата процедура, косми продължават да растат и дори стават по-твърди и черни. След около седмица до 10 дни (поне при мен) изглеждат като изгорели и могат да се издърпат много лесно и без никаква болка просто с нокът или пинсетка. След около 2 седмици някак си самички си опадват и всичко е чудно! Проблемът е, че има косъмчета, които са по-твърди и по-упорити и остават, тях също не трябва да ги скубете от корен до следващия път. И така, до след месец, месец и нещо.

Това е за лицето… Ще се радвам да споделите ваши  впечатления, ако сте пробвали лазерна епилация било то в същия център или някъде другаде. Аз първоначално бях много изплашена дали няма да ме изгорят, обезобразят или изтормозят, но за това си избрах център с добро име и добри мнения от  БГ Мама. Препоръчвам ако решите да се подлагате на лазерна епилация да проучите добре кой и къде, и да не пестите пари за сметка на качество. Никога не бих се подложила на такава процедура в някакво малко, квартално студио, но това е лично мое мнение.

В следващ пост със заглавие #HairyGirlProblems ще споделя как се боря с космите на крака и ръце. Надявам се ви е било полезно, просто защото за мен лично е огромна стъпка да напиша този пост. Не е лесно.

blog signature

(Visited 1 141 times, 1 visits today)

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Ваня януари 15, 2015 at 8:57 pm

  Радвам се,че най-накрая започна да се говори за тази тема табу, със сигурност не си единствена. Забелязвам, че това е често срещан проблем…цяла глутница сме, така да се каже 😀

  • Reply petpanda януари 16, 2015 at 10:05 am

   Много ти благодаря! Да и аз смятам, че трябва да се говори за тази тема, защото не сме малко в глутницата 🙂

 • Reply Eli януари 16, 2015 at 10:18 am

  Аз съм доста доволна от фотоепилацията, но на краката не ми подейства особено… Та някой ден, ако финансовите богове позволят – ще пробвам лазерна 🙂

  • Reply petpanda януари 16, 2015 at 10:30 am

   Да, не е от най-евтините удоволствия.
   Аз пък съм решила да пробвам фото епилация на ръцете, така че ще докладвам ефект ако се случи 🙂

 • Reply Anelia Dobreva януари 17, 2015 at 1:35 pm

  Като бях малка си мислех, че окосмяването ми е ужасно силно и че се дължи на едни здравословни проблеми, които съм имала като малка, но си бяха отшумели още преди да достигна съзнателна възраст. Въпреки това се чувствах различна, онеправдана и… Ами чувствах се ненормална. С годините обаче си дадох сметка, че ако майка ми има силно окосмяване и баба ми има силно окосмяване, може би цялата работа е генетична. А после осъзнах също, че повечето ми приятелки имат окосмяване на места, където жените уж нямат косми (включително по брадичката и ареолите на гърдите). Проблемът всъщност е толкова често срещан, че на човек свят може да му се завие. Просто не говорим за него. Аз самата открих лазерната епилация преди три години. Намерих промоция с купони в интернет и попаднах на един малък салон с IPL лазер, от който останах изключително доволна. Намира се между гара “Подуене” и мол “Сердика”. Най-безсрамно бих му направила реклама, ако някой попита. Жалко, че вече не ми е удобно да ходя там. По тази причина след първия курс не съм повтаряла, но ефектът беше невероятен! Косъмчетата по лицето ми изчезнаха напълно за повече от година. Сега са се върнали, но по-тънки и по-малко. Космите под мищниците ми намаляха с около 60% и не са се върнали въобще. Явно ефектът зависи от човека и от зоната. Трябва отново да тръгна, но все ми липсва или време, или пари. А и трябва да търся нов салон…

 • Reply Maria Ivanova януари 19, 2015 at 6:43 pm

  Страхотен пост!!Браво,че си се престрашила да го напишеш.Не бих се описала като „супер окосмена“, но определено не е никак приятно и статията ми беше полезна :))

 • Reply A miracle maker – Revitalash | petpanda blog юни 8, 2015 at 8:36 am

  […] сгъстяващо и подхранващо. А защо аз, която се оплаквам, колко много косми имам, реши да полза серум за косми – ами от […]

 • Leave a Reply