Beauty

Как да избера парфюм?

август 30, 2014

Едно от най-трудните решения, които правим е изборът на парфюм. Особено днес, когато отидем в Sephora и имаме стотици различни парфюми -от плодови, цветни или леки  до по-наситени аромати. Да направиш правилиния избор и да си сигурна в избора си… е цяло изкуство.

Повечето парфюми са направени така, че да имат три типа аромат. Те се делят на – top notes, heart notes и  base notes. Това е моето разбиране от това, което съм прочела за нотките:

Top notes или върховите нотки са тези, които се усещат първи и се изпаряват най-бързо. Те формират първоначалното впечатление от аромата.

Heart notes или сърцевидните нотки, са тези, които усещаме най-силно. Те се разгръщат в рамките на 10-15 минути и са сърцето на аромата.

Base notes или базовите нотки са основата на аромата, те са тези които се усещат най-дълго, след най-дълго време и са по-тежки като аромат.

fragrance-notes

Ето няколко лесни и бързи правила, които ще послужат на тези, решили да открия своят истински “scent”.

1/ Най-важното правило – не бързайте! Дайте си време да откриете Вашия парфюм. Нищо не се случва от просто първото пръскане!

 2/ Никога не се парфюмирайте преди да тръгнете на лов за новия ви аромат.

3/ Не подушвайте директно от флакона!

Инструкции:

Първо парфюмирайте хартиената лента, предоставена ви от парфюмерията.

Ако ароматът ви допада, напръскайте вътрешната страна на китката ви без да разтърквате. Не забравяйте, че не само ние трябва да си изберем парфюма, но и той нас. Всеки тип кожа променя аромата по свой начин.

Оставете парфюмът да разгърне малко по малко всичките си нотки. Процеса може да отнеме и до 24 часа при някои по-концентрирани формули. Това ви дава време да поносите аромата и да прецените как се чувствате с него.

4/ С една визита в парфюмерия, можете да тествате не повече от 2,3 парфюма. Дори и паузите с мирис на кафени зърна между различните парфюми не позволяват да усетите истински повече от 3, 4 различни аромата. Така че, не бързайте!

 perfume

След етапа на сложните химични процеси с кожата ви и как тя променя аромата на парфюма, идва етапът със съчетаването на парфюма с вашата личност, характер и персоналност. Понякога може дори да използвате парфюма като средство за промяна,  да си придадете друг имидж и да влезете в ново амплоа. Например, ако сте по-скоро срамежлива, изборът на мускусен аромат ще създаде впечатление за по-уверена личност в самата вас, а хората ще ви възприемат като такава.

Най-разпространените четири типа личности, с най-подходящите за тях типове парфюми са следните…

1/ Романтичнните и нежни души. Този тип хора инстинктивно избират парфюми с доминиращи цветни нотки, най-често на базата на роза, жасмин или люляк.

Screen Shot 2015-10-09 at 5.02.11 PM

Champs-Elysées – Guerlain

Carnal Flower – Frédéric Malle

Violette in love – Parfums de Nikolaï

2/ Динамични, пълни с енергия.  Този типаж ще търси свежест и лекота в парфюма. За тези дами са подходящи парфюми които принадлежат на цитрусовата олфактивна група: нотки на грейпфрут, лимон, портокалов цвят. За да се ориентирате по-лесно, това са обикновено всички “еaux fraîches”.

Screen Shot 2015-10-09 at 4.48.09 PM

Oranges and Lemons Say The Bells of St. Clement’s – Heeley

Escale à Portofino – Dior

Five O’Clock au Gingembre – Serge Lutens

3/ Амбициозни, уверени и екстровертни. Мускусът е вашата задължителна съставка. Той може да бъде разгърнат под 3 различни форми: цветна, кехлибарена и дървесна (снаталово дърво, пачули, кедър, ветивер….) Изберете според вкуса ви!

Screen Shot 2015-10-09 at 4.43.30 PM

Eau du soir – Sisley

For Her – Narciso Rodriguez

La Panthère – Cartier

4/ Искусителни и чувствени. За вас са съблазнителните аромати. Базата с дървесни нотки е ненадмината в това отношение. Ако освен това ви харесва да експериментиране с по-пикантни и ориенталски миризми, потърсете парфюми които имат нотки на “кожа” (така наречените “Parfums cuirés”), мускус или ванилия.

Screen Shot 2015-10-09 at 5.05.33 PM

Cuir de Russie – Chanel

La treizième heure XIII – Cartier

L’heure bleue – Guerlain

Аз, като типичен представител на зодията си не мога да се спра само на една група и имам фаворити във всички описани по-горе темпераменти. Най-любмитие ми парфюми са…

D&G L’Imperatrice (плодови нотки – диня, грейпфрут, мускус)

Forever and Ever Dior (цветни нотки – жасмин, роза)

Chanel Allure (дървесни и цветни нотки- ванилия, сандалово дърво, бергамонт, жасмин)

DKNY Be Delicious (плодови нотки – портокал и ябълка)

Кой е вашият аромат?

===Love yourself!===

 photo (2)

**Много благодаря на невероятната Меги, която е спец- парфюмиер! <3!

***всички снимки са от google image

(Visited 868 times, 1 visits today)

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Manuela Popova август 31, 2014 at 8:32 pm

  Аз съм флорални all the way, хаха. dior cherie, flora by gucci, понякога малко по плодово-сладки като lancome midnight rose. Не мога да понасям цитрусови и ала пако рабан, тиери мюглер миризми, ту мъч 😀

  • Reply petpanda август 31, 2014 at 8:35 pm

   Аз колкото повече пораствам, толкова повече се преориентирам в ароматите. Супер интересно е! А за флоралните- винаги ще ми харесват, сега се захласвам и по по-дървесни.
   Мислиш ли, че по предпочитания аромат можеш да познаеш характера? 🙂

   • Reply Manuela Popova септември 1, 2014 at 9:34 am

    Нормално е като порастваш да ти се изменя вкуса, аз много искам да пробвам molecule парфюмчето <3. А, иначе за характера .. никога не съм се замисляла, има ли нещо интересно за четене по темата? 😀

    • Reply petpanda септември 1, 2014 at 9:48 am

     Темата е необятна! Аз с Меги много си говорих, тъй като тя е мега хипер спец. Иначе интернет e пълен с инфо.

 • Reply Miglena Slavova (@MiglenaSlavova) септември 1, 2014 at 8:54 am

  Благодарности на ПетПанда, че сподели любовта ми към парфюмите в блога си! А септември е времето за търсене на нов аромат, така че let’s go!

  • Reply petpanda септември 1, 2014 at 9:45 am

   Меги, аз ти благодаря за огромната помощ с този пост!!!!!!!!

 • Reply Maya Toleva септември 1, 2014 at 11:32 am

  Чудесен пост! Много интересно 🙂

  • Reply petpanda септември 1, 2014 at 4:40 pm

   Много благодаря! Радвам се и се надявам да е и полезно 🙂

 • Reply Vesela септември 3, 2014 at 2:04 pm

  Аз харесвам много Калина Гарелова („Парфюми в четири сезона“), покрай нея, пък и от по-рано, се зачитах по блогове… Обожавам Тиери Мюглер, „вкусните“ аромати, особените миризми, цветните не ми допадат. Влюбих се в „тамяновата“ серия на Comme De Garcons и особено в Avignon 🙂

 • Reply CloseUp: Любими парфюми | PetPanda Blog октомври 11, 2015 at 5:37 am

  […] се чудите как да изберете аромат, клик тук за статия по […]

 • Leave a Reply