Beauty

Що е то: Мицеларна вода

юли 27, 2014

От известно време съм фен на мицеларната вода. За това има няколко причинни – обичам мултифункционални продукти, харесвам всичко да става лесно и най-вече вярвам, че почистената кожа е здрава и красива кожа.

Но какво е мицеларна вода?!?! Честно до много скоро не знаех, а и срещам много хора, които не знаят, така че реших, че ще се образовам и след като изчетох няколко различни сайта, множество статии и прекарах доста време из интернет рисърчвайки съм готова да споделя знанията.

water_572238684

Малко история- според Vogue , мицеларната вода е набрала популярност първо в Париж, където са известни с твърдата и вода и педантичната грижа за себе си. В момента всяка марка има поне една мицеларна вода и може би това е най-популарният продукт през изминалите две години.

Какво всъщност е мицеларна вода, и що е то това мицел (micelle) и как действа? (това е моето разбиране – не съм химик или козметолог, така че ако има някакви неточности, моля споделете :))

Мицел (micelle) е малка сферичка, която е съставена от молекули, които имат главичка и опашка.

immobilization-ok

Сферични са защото главичките, които са навън са хидрофилни (свързват се лесно с вода), а опашките, които остават навън са хидрофобни (не обичат вода, а се свързват с мазнини). От химията помня, че вода и мазнина не се смесват. Точно това е и идеята зад мицелите. Тези малки сферички си плават във водата необезпокоявани, докато не ги сложите на памуче.

Памучето, като водата, е хидрофилно – тоест главичките са свързват с него, а опашките остават навън, самотни, да се свържат с мазните съставки по лицето ви – грим, себум, нечистотии. Всяка опашка може да се свърже с ограничен брой мазнини, така че трябва да сменяме памучето честичко, докато не изчистим лицето перфектно.  Не много сложно академично обяснено -това е.

Хубавото на мицеларните води е, че нямат алкохол или сапун, което ги прави нежни към кожата. В зависимост от различните останали съставки в мицеларните разтвори, те могат да имат различно действие – за по-мазна кожа, за дехидратирана кожа, за чувствителна кожа и т.н.

Bioderma, за мен, е лидерът в мицеларните води и като се каже мицеларна вода, се сещам за Bioderma. Те имат три разновидности –

hydrabio_h2o

Bioderma Hydrabio H2O е хидратиращ мицеларен разтвор.

sebium

 Bioderma Sébium H2O ре­гу­ли­ра ка­чество­то на се­бу­ма, за да предотврати разширяването на порите и да направи кожата по-чиста.

sensibio

Sensibio H2O е класическият вариант, за чувствителна кожа

Други прекрасни мицеларни води, които се нареждат високо в класациите са на Biotherm, La Roche Posay, Nuxe и Avene:

micellar waters

Коя е вашата любимата мицелавна вода?

=== Love yourself!===

*снимки от google image

(Visited 4 470 times, 1 visits today)

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply fresh cuts of life юли 28, 2014 at 11:14 am

  Mixa – доста добре ми действа

  • Reply petpanda юли 28, 2014 at 3:31 pm

   Аз и се чудя от много време, ще я тествам! Благодаря! 🙂 🙂

 • Reply Polina юли 29, 2014 at 7:35 pm

  Чудесно си обяснила какво представлява (не е ново за мен, но подхода не мога да не отбележа). Моят фаворит също е Биодерма, а най-слабата според мен е тази на Авен.

  • Reply petpanda юли 29, 2014 at 8:01 pm

   Мерси Поли 🙂

 • Reply Illy октомври 31, 2014 at 12:17 pm

  Най-често купувам розовата Биодерма, а разнообразявам с Авен и Ла Рош 🙂

 • Reply Диляна Табакова октомври 31, 2014 at 3:33 pm

  Mustela, Bioderma и Avene са моите фаворити :))

 • Reply PandaKoala януари 14, 2016 at 4:02 pm

  Мицералната вода на Авен сякаш е такава само по етикет. Има много силна парфюмна миризма, което не се връзва с идеята на продукта, но още по-ужастното е, че щипе отвратително на очите, просто недопустимо и необяснимо за мен – голямо разочарование имайки предвид другите продукти на марката! Това е просто някакво недоразумение, но пък класическия им дегримьор е чудесен.
  Биодерма първи разработват/ откриват мицелите и ги предлагат като продукт на пазара и по една или друга причина за мен те са най-добрите. И 3-те вида са чудесни, зависи каква е кожата ви. Препоръчвам и продуктите, които са от кореспондиращите им серии. 😉

 • Leave a Reply